Clijsters historisk – vann US Open

Foto: REUTERS
Kim Clijsters och dottern Jada med segerpokalen.
SPORTBLADET

NEW YORK. Mamma Mia, vilken comeback.

Med dottern Jada på läktaren vann Kim Clijsters US Open.

– Jag har svårt att finna orden, säger den överlyckliga belgiskan.

Klockan var 04.57 i morse, svensk tid, när Kim Clijsters avgjorde US Open-finalen mot Caroline Wozniacki med en stenhård smash.

I samma ögonblick skrev hon tennishistoria.

26-åringen blev den första kvinnliga wild card-spelaren att vinna en Grand Slam-turnering.

Kim Clijsters saknar placering på WTA-rankingen, men det hindrade henne inte från att besegra den danska världsåttan med 7-5, 6-3.

”Väldigt nervös”

Clijsters har inte spelat en Grand Slam-turnering sedan Australian Open 2007. I maj samma år meddelade hon att slutar med tennisen för att bilda familj.

Då räknade hon inte med att göra comeback, men när hon i våras började träna inför en uppvisningsmatch i Wimbledon insåg hon hur mycket hon saknat tennisen.

Kim Clijsters bestämde sig för att återvända till WTA-touren och hann spela två turneringar inför US Open. Flushing Meadows hade hon inte besökt sedan 2005, då hon tog det som länge såg ut att bli hennes första och sista Grand Slam-titel.

– Att jag har vunnit här förut hjälpte mig att hantera nervositeten, även om jag var väldigt nervös på slutet, säger Kim Clijsters.

Nervositeten lyste igenom hos båda spelarna. Underhållningsvärdet i första set var, med undantag från några enstaka bollar, väldigt lågt.

Spelarna hade inte minst problem i sina egna servegame, vilket ledde till åtta break enbart i första set. Caroline Wozniacki, som blev första danska att spela en Grand Slam-final, vann bara 53 procent av bollarna hon satte i spel med förstaserven.

Efter en timme och 33 minuters spel hade hon förlorat mot en för dagen bättre motståndare.

Hyllas av danskan

– Kim är en underbar tjej. Jag lärde känna henne för tre år sedan, då vi spelade en uppvisningsturnering i Hongkong. Hon förtjänar den här titeln, säger 19-åringen.

När matchen var vunnen och titeln säkrad föll Kim Clijsters på knä och lät tårarna flöda. Sedan klättrade hon upp på läktaren för att krama om bland andra maken Brian Lynch.

Dottern Jada, som fyller två år i februari, befann sig på en annan plats i den väldiga arenan, men fick komma ner till banan för att känna på bucklan.

– Vi valde att senarelägga nattningen så att hon skulle få vara med här. Jag längtar efter att få tillbringa de två kommande veckorna med henne, att få leva ett normalt familjeliv igen, säger Kim Clijsters, tennisvärldens stoltaste mamma.