Wilanders chansning - en succé

Söderling bakom dubbelsegern

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Mats Wilanders chansning lönade sig.

På lördagsmorgonen tog DC-kaptenen beslutet att peta Simon Aspelin till förmån för singelstjärnan Robin Söderling.

Det gav önskat resultatet och Sverige vann dubbeln med 6-1, 7–6 (9–7), 7–6 (7–5) och tar därmed ledningen i DC-matchen.

– Det känns som jag spelat bäst på de viktiga poängen, säger Söderling.

Tanken var inför matchen att Simon Aspelin och Robert Lindstedt skulle spela de svenska dubbeln. Men precis innan matchen tog kaptenen Mats Wilander beslutet att peta Aspelin.

– Vi tog beslutet på morgonen. Robin såg het ut på träningen, sa Wilander till TV8 inför matchen.

Med Söderlings tunga serv fick det svenska paret en ny dimension i sitt spel och kunde enkelt ta hem första set med 6-1. Men sedan kom rumänerna in i matchen.

Två täta set

Andra set gick till tiebreak där Sverige hade en setboll emot sig vid ställningen 6-7. Men två bra servar av Söderling vände underläget och Sverige kunde sedan ta hem setet med 9-7 i tiebreak.

– Jag har spelat mycket matcher, vunnit mycket och fått mycket självförtroende. Det känns som jag spelat bäst på de viktiga poängen, säger Söderling.

I det tredje setet klev sedan Robert Lindstedt in i hjälterollen. Sverige hade tappat två setbollar när svensken fick chansen att serva hem matchen. Ett klockrent ess betydde 7-5 i tiebreak och 6-1, 7–6 (9–7), 7–6 (7–5) till Sveriges fördel.

-Det är alltid lite annorlunda att spela dubbel, men när jag väl gör det så gör jag det oftast med Robert. Så på sätt sätt så är jag ju van, säger världselvan.

Söderling kan avgöra

Robin Söderling har nu chansen att avgöra matchen i morgondagens första singel mot Victor Hanescu, rankad 28 i världen, och säkra platsen i förstadivisionen.

– Det kommer att bli en tuff match. Helt klart, säger Söderling.

Om Söderling förlorar måste Andreas Vinciguerra, förutsatt han kan spela trots fotskadan, vinna mot Victor Crivoi.

ARTIKELN HANDLAR OM