DRÖMBESKEDET

Roddick skadad – då blir Robin Söderling klar för Mastersslutspelet

Foto: Foto: REUTERS
vidare till london Han nådde inte de resultat han behövde i Paris, men Sportbladet kan avslöja att Robin Söderling ändå går vidare till Mastersslutspelet. En skada på Andy Roddick blir svenskens biljett till London.
SPORTBLADET

Robin Söderling hamnar utanför topp 8 på världsrankningen, men kan som förste reserv ändå räkna med spel i Mastersslutspelet.

Allt talar för att svensken får ersätta knäskadade Andy Roddick.

– Robin är värd en plats, säger tränaren Magnus Norman.

Den svenske tennisstjärnan behövde nå finalen i Paris för att avancera på rankingen och säkra en plats i Mastersslutspelet. Robin Söderling lyckades inte med det.

Åtta missade breakbollar i första set och ett dåligt genomfört servegame vid ställningen 3–4 i skiljeset kostade honom segern i kvartsfinalen mot Novak Djokovic (4–6, 6–1, 3–6).

”Bittert”

Att 25-åringen vann exakt lika många bollar som den serbiske världstrean, 78–78, var en klen tröst.

– Det är klart att det är bittert, säger coachen Magnus Norman, som led med Söderling från sin plats på läktaren i Palais Omnisports de Paris-Bercy.

Besvikelsen skulle dock bli kortvarig.

Räddningen – Nadal

Bara ett par timmar efter förlusten hade Rafael Nadal besegrat titelförsvararen Jo-Wilfried Tsonga med 7–5, 7–5. Därmed försvann fransmannens chanser att passera Söderling på den löpande rankningen, vilket innebär att

Tibros bidrag till världstennisen blir förste reserv i Mastersslutspelet.

Väl på plats i London och O2 Arena lär han dessutom få spela. Enligt uppgifter till Sportbladet är det i princip klart att Andy Roddick, en av de åtta ordinarie spelarna, ger upp sin plats till förmån för Söderling.

Den amerikanske världssexan har på grund av en knäskada inte kunnat spela på en dryg månad och planerar för annat än tennis.Dagen efter slutspelet, som avgörs den 22-29 november, arrangerar den amerikanske världssexan en stor välgörenhetsgala i Austin, där bland andra Elton John kommer att medverka.

”Värd en plats”

– Någon på ATP sa att det är tveksamt om han ställer upp. Händer det så händer det. Det är tråkigt för honom, men Robin är värd en plats. Oavsett kommer vi att åka till London, säger Magnus Norman.

Ingen svensk har figurerat i Mastersslutspelet sedan 2002, då reserven Thomas Johansson fick hoppa in och spela en match.

Magnus Norman är den senaste ordinarie svenske spelaren. 2000 åkte han till Lissabon och fick ett minne för livet.

– Det är en milstolpe i karriären, säger Magnus Norman.

FAKTA

Spelarna som är klara för Mastersslutspelet

Roger Federer

Rafael Nadal

Novak Djokovic

Andy Murray

Juan Martin Del Potro

Andy Roodick

Nikolaj Davydenko

Fernando Verdasco

Förste reserv:

Robin Söderling