Mycket på spel för Söderling

SPORTBLADET

Vände sig Robin Söderling om såg han Roger Federer vid ett bord.

Ett par meter därifrån satt världstvåan Rafael Nadal och svarade på frågor.

Blickar Söderling i stället framåt ser han något helt annat: en jättechans att klättra på rankingen och dessutom ta hem karriärens största prischeck någonsin.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Robin Söderling.

Åtta världsspelare kring var sitt bord. För första gången sedan 2000 fanns nu en svensk med i det sammanhanget. Samtidigt som Roger Federer satte sig vid sitt bord för presskonferens inför Masters-slutspelet i London klev Robin Söderling fram och slog sig ned vid sitt tilldelade bord, strax framför schweizaren.

Den grafitgrå skräddarsydda kostymen satt minst lika bra på honom som på världsettan Federer, Nadal eller någon av de andra tennistjärnorna. Bildligt talat kan man säga att han under det här tennisåret vuxit i och förtjänat den.

– Det var ju mitt mål inför året – att komma med hit till slutspelet. Jag hade ju tänkt att åka hit ändå som reserv och hoppades få spela någon match men nu får jag vara med från början och det är naturligtvis mycket roligare, säger han.

Skadeåterbud

Tack vare Andy Roddicks skadeåterbud kunde Söderling, ursprungligen nia på rankingen, slutligen ta en plats i slutspelet. Hade inte armbågsproblemen förvärrats under hösten hade han med största sannolikhet med egna medel säkrat platsen.

Armbågen är nu helt frisk och förutsättningarna, inomhus och hyfsat snabbt underlag, kunde inte passa Söderling mycket bättre. Det kan göra att kommande vecka i London med start på måndag mot Rafael Nadal kan bli oerhört givande på flera sätt.

Först och främst rankingmässigt:

Söderling ligger för närvarande nia. För varje eventuell seger i gruppspelet (förutom Nadal mot Novak Djokovic och Nikolaj Davydenko) får spelarna 200 rankingpoäng. Det är nästan lika mycket som till exempel en vinst i Stockholm eller Swedish open.

Jättechans

För Söderling betyder det att han har en jättechans att slå sig in bland topp 8 på rankingen, vilket har oerhört stor betydelse för 2010. Tack vare seedningen slipper han då möta spelare som just Federer, Nadal förrän tidigast i en kvartsfinal i de fyra grand slam-turneringarna.

Rent ekonomiskt är han redan garanterad 120 000 dollar bara för att vara med. Varje seger ger lika mycket, vilket skulle ge en obesegrad vinnare 1,6 miljoner dollar att resa hem med.

Det är ju bara ett – eller snarare sju problem.

– När jag såg gruppen tänkte jag: "vad tufft". Sedan såg jag den andra och den är ännu tuffare. Att vinna här är som att vinna fem grand slam-finaler i rad, säger han.

– Jag har dock alltid trott på vinst och går aldrig in på banan för att göra en bra match men det är klart att vara med här är en enorm bonus och fantastiskt roligt.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM