Federer segrade efter viss besvär

SPORTBLADET

Premiären var skakig, inte utan problem men till slut blev det seger.

Med setsiffrorna 4–6, 7–5, 6–1, kunde till slut Roger Federer vinna öppningsmatchen i Masters-slutspelet.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Roger Federer.

Formen hos världsettan fanns det ett litet frågetecken kring efter skrällförlusten mot fransmannen Julien Benneteau i turneringen i Paris. Det växte sig dock ännu större under första och andra set.

Inför de 17 500 åskådarna i arenan i London inledde Federer med ett dubbelfel, fortsättningen blev inte mycket bättre heller. Schweizaren tappade omedelbart sin serve och fick omedelbar uppförsbacke. Den normalt så starka forehanden var ojämn, han hamnade snett i backhandslicen och vänsterhänte Fernando Verdasco gav samtidigt honom inga utrymmen i sin egen serve.

Vid ställningen 5–5 och 0–30 i Federers serve var schweizaren riktigt illa ute och den första stora skrällen i turneringen nära sitt faktum.

Då kom dock i stället vändningen som till slut betydde seger. Federer lyckades inte bara rädda situationen, han bröt även Verdasco fram till 7–5 och tog totalt sju raka game på vägen till vinst.

Därmed blev det till slut också två favoritsegrar i grupp A. Tidigare på söndagen besegrade Andy Murray US open-vinnaren Juan Martin del Potro, 6–3, 3–6, 6–2.

Andy Murray är främsta skälet till att det sålts över 250 000 biljetter till slutspelet som i år gör premiär i London efter att tidigare ha spelats i Shanghai. På söndagen gav han också valuta åt de 17 500 som köpt biljett till premiärdagen av tennisturneringen. Seger gav en perfekt start i gruppspelet. Perfekt start fick också skotten i matchen. Juan Martin del Potro, besvärad av näsblod, hamnade snabbt i underläge, 0–5, innan han kunde i alla fall ta tre game som putsade till siffrorna. Efter att vunnit andra set såg det ut som en öppen affär, men i stället spred argentinaren bollar och Murrays defensiv gav resultat.

– Han började inte speciellt bra men från 5–0 i första set tyckte jag att det var bra kvalité. Självklart är jag glad över att jag lyckades komma tillbaka i tredje set för han spelade bra, sade Murray.

I plånboken kan nu Murray och Federer räkna in 120 000 dollar – det ger varje seger i gruppspelet.

Tobias Österberg/TT