Federer och del Potro vidare – Murray utslagen

SPORTBLADET

Förlust mot Juan Martin del Potro – men ändå en vinnare.

Det blev resultatet för världsettan Roger Federer i Masters-slutspelet i London.

Den store förloraren var publiken och Andy Murray då hemmaspelaren missade semifinal.

Foto: FOTO: AP
Roger Federer.

För ett par månader sedan genomled Roger Federer en av sina tyngsta finalförluster när han förlorade mot Juan Martin del Potro i US open. Sent på torsdagskvällen blev resultatet detsamma, förlust den här gången med setsiffrorna 2–6, 7–6 (7–5), 3–6.

Dock var den förlusten betydelselös – i alla fall för världsettan själv.

Desto värre var det då för Andy Murray som bara kunde titta på när hans semifinalplats försvann. Hans seger tidigare på dagen mot Fernando Verdasco, Spanien, tillsammans med del Potros 2–1-vinst gav en dramatik och upplösning ingen riktigt var förberedd på.

Tungt bakslag

Tre spelare hamnade på exakt antal lika många segrar liksom set. Därför behövdes gameräkning för att göra trion till en semifinalduo.

Till lördagens semifinal gick Federer som gruppetta. 45–43 totalt i game gav del Potro andraplatsen då han vunnit ett game mer än Murray (44–43).

– Det är otroligt, min första semifinal i ett Masters-slutspel. Jag har ingenting att förlora, sade del Potro.

För turneringen var det ett tungt bakslag att Murray inte nådde semifinal. Tennisens slutspel flyttades i år från Shanghai till London där Murray är den främsta anledningen att det sålts över 250 000 biljetter. De allra flesta hade också räknat med – och hoppats – att se honom spela i helgen, allra helst då i en final mot Federer.

Kan slippa Federer

För Robin Söderling betyder torsdagens resultat att vinner han fredagens match mot Nikolaj Davydenko, Ryssland, slutar han etta i grupp B. Då undviker han också att ställas mot Federer ännu en gång, hittills i karriären har han 0–12 i inbördes möten mot världsettan.

– Det börjar ju bli lite segt att möta honom även om jag tycker att jag kommer närmare honom hela tiden, sade Söderling till TT efter torsdagens träningspass.

Juan Martin del Potro och Söderling har mötts tre gånger med 2–1 i inbördes möten till svensken (OBS! Davis Cup inräknat). Enda förlusten kom i ATP-turneringen i Washington i år när Söderling tvingades att lämna walkover på grund av sin skada på armbågen.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM