Söderling vinner gruppen

Slipper möta Federer

SPORTBLADET

På lördag spelar Robin Söderling och Roger Federer semifinal i Masters-slutspelet.

Dock inte mot varandra.

Ett vunnet set mot Nikolaj Davydenko, det räckte för att undvika mardrömsmotståndaren Federer och få en semifinal mot Juan Martin del Potro.

Det var en stor pust lättnad – trots att han bara utjämnat till 1–1 i set mötet mot Nikolaj Davydenko. För första gången i karriären räckte det för Söderling att bara vinna ett set i en tennismatch – i alla fall om han ville slippa ännu en match mot Roger Federer. För inför den avslutande gruppmatchen var förutsättningarna klara:

Ett vunnet set var vad som krävdes för att Söderling oavsett slutresultat i matchen skulle sluta etta i gruppen och ställs mot tvåan i grupp A – Juan Martin del Potro.

Att matchen mot Davydenko sedan slutade med förlust 6–7 (4–7), 6–4, 6–3, hade mindre betydelse för Söderling men desto större för Davydenko. Det gjorde att ryssen och inte Novak Djokovic gick till semifinal och han får det tvivelaktiga nöjet att möta Roger Federer.

Just Federer är en motståndare som Söderling är djupt tacksam att slippa. Statistiskt sett är det en avgrundsdjup skillnad för hans del att möta Federer eller del Potro. Världsettan har Söderling mött tolv gånger i karriären, varav fyra gånger i år och då i de tre senaste grand slam-tävlingarna. Alla matcherna har slutat på samma sätt – med förlust.

Del Potro och Söderling har bara spelat mot varandra två gånger med var sin seger, dessutom vann argentinaren mötet i Washington i höstas då svensken fick lämna walkover på grund av skada.

Nu får han en motståndare utan världsettans teknik och känsla men med ett kraft i sitt spel som snarare kan jämföras med Söderling själv. "La torre de Tandil", "Tornet från Tandil" som 198 centimeter långe del Potro, kallas hemma i Argentina, har precis som Söderling en oerhört kraftfull forehand och utmärkt serve. Han har under de senaste åren tillhört världstoppen men i US open tog han ett kliv i karriären som många aldrig lyckas med då han vann sin första grand slam-titel efter femsetsseger mot just Federer i finalen.

Efter finalen kom han dock i en svacka och inledde också slutspelet i London svagt med förlust mot hemmaspelaren Andy Murray. Långsamt har han sedan kommit tillbaka, vann mot Fernando Verdasco och övertygade stort i torsdagens seger mot just Federer.

Semifinalen mellan de båda blir en kvällsmatch och börjar tidigast 21.45 svensk tid.

TT