”Robin är lika stark som Björn Borg”

Hellberg hyllar Söderling – men tror inte på honom i finalen

SPORTBLADET

Robin Söderling är klar för final i Öppna franska.

Nu kan han bli den förste svensken som vinner en Grand slam-turnering i singel sedan Thomas Johansson 2002.

– Han är nästan lika stark i fysiken som Björn Borg och Mats Wilander som var fysiska praktexemplar, säger experten Björn Hellberg.

Foto: AP

Robin Söderling låg under i semifinalen med 2–1 i set, men lyckades vända och vinna en femsetsrysare med 6–3, 3–6, 5–7, 6–3, 6–3.

Thomas Berdych pressade svensken, som är klar för final för andra året i rad.

– En imponerande match. Det märktes från mitten på femte set att tjecken var på väg att krokna, säger Björn Hellberg.

– Jag var naturligtvis orolig med tanke på matchen i Miami tidigare i våras då Berdych vann mycket enkelt, 6–2, 6–2. Men Robin är fysiskt mycket stark, så det är svårt att besegra honom i så här långa matcher.

”Tror Nadal vinner”

I finalen väntar Rafael Nadal. Men där tror Hellberg att det tar stopp för Söderling, precis som i fjol mot Roger Federer.

– Jag tror att Nadal vinner. Det är svårt att besegra Nadal på grus i bäst av fem set. Han gjorde det visserligen i fjol, men då hade spanjoren skadeproblem.

Men hur ska han besegra Nadal?

– Han måste vara oerhört koncentrerad i sina egna servegame. I övrigt ska han spela sitt eget spel och inte konstra till det.

Hellberg är grymt imponerad av Söderling, som han anser har tagit kliv framåt under den här säsongen.

– Robin har en förmåga att koncentrera sig på nästkommande poäng. Tidigare hängde han upp sig på det som redan hänt. Han har blivit psykiskt starkare, men än fysiskt.

– Det är märkligt. Han har adrig varit i final i någon av de nio Masters-turneringarna, men så slår han till i Franska Öppna, den tuffaste turneringen av alla. Jag vill påstå att han är en av Sveriges tio bästa spelare genom tiderna, även om han har långt upp till de tre stora, Borg, Wilander, Edberg.