Wilander: Nadal hade dålig attityd

Legendaren tror att Robin Söderling är den ende som rår på gruskungen i Paris

SPORTBLADET

Nya strängar, ny attityd och delvis nytt spelsätt.

Det har tagit Rafael Nadal tillbaka från den svacka han hade förra säsongen.

– Den enda han kan få stryk mot här är Robin, säger Mats Wilander.

Han har varit den mest självklara finalisten. Efter 6–2, 6–3, 7–6 mot Jürgen Melzer är också spanjoren i sin femte Paris-final på de sex senaste åren. Därmed är också den totala förändringen gjord från förra säsongen. Det var då Söderling skrällde i åttondelsfinalen, spanjoren fick sedan lämna återbud till Wimbledon på grund av knäproblem och vann ingen titel under hela hösten.

I Masters-slutspelet i London kom sedan det absoluta bottennappet med tre raka förluster i gruppspelet, bland annat åter igen mot Söderling som krossade Nadal. Mats Wilander följde spanjoren under hela säsongen såg flera förklaringar:

– Han hade en dålig attityd i London. Med hans mått var London en katastrof. Han blev upprörd över missar och hängde med huvudet. Jag tror att det hänger ihop med att hans föräldrar höll på att skilja sig och jag kan inte tänka mig att det handlade om hans tennis.

Men även tennismässigt har spanjoren förändrat sig. Enligt Wilander som varit i kontakt med Nadals agent, Carlos Costa, har han bytt strängar, något som sedan bekräftats av Nadal. Det gör i sin tur att han spelar med mindre topspin men i gengäld får bättre längd på bollen – något Nadal tvingats till efter förlusten mot Söderling, menar Wilander.

– Han insåg att han behövde göra något, att han måste spela djupare och lägre om han inte ska få problem med Robin Söderling i resten av sitt liv. Nu kan han spela flackare utan att ändra taktik.

Under grussäsongen har också Nadal varit fullständigt överlägsen alla. Han kom till Paris med tre grustitlar, 15–0 i matcher och blott två tappade set. Nästan lika överlägsen har han varit i Paris där 3–0-vinsten mot Melzer betydde sex raka matcher utan setförlust.

– Jag tror bara han blir bättre och bättre mot olika spelare, säger Wilander.

En vinst mot Söderling på söndag skulle vara det ultimata beviset för det.

Tobias Österberg/TT