”Nu blir Robin favorit även i Wimbledon”

Edberg tror på Söderling

SPORTBLADET

PARIS. Finalplatsen i Öppna franska är bara början för Robin Söderling.

Stefan Edberg tror att 2010 kan utvecklas till ett sagolikt år för västgöten.

– Han kan göra minst lika bra ifrån sig i Wimbledon, säger den förre världsettan till Sportbladet.

Stefan Edberg.

Robin Söderling besegrade Tomas Berdych med 6–3, 3–6, 5–7, 6–3, 6–3 och är, precis som i fjol, klar för final i Öppna franska.

Det kräver sin man.

Av alla blågula tennishjältar är det bara Sven Davidson, Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg som har lyckats försvara en finalplats i Grand Slam-turneringarna.

”Blir en rolig final”

Senast en svensk lyckades med bedriften var 1993, då Edberg förlorade finalen i Australian Open för andra året i rad.

– Det är fantastiskt starkt av Robin att ta sig till final igen. Det är en liten belastning att ha så många poäng att försvara och alla vill ju spela bra i en Grand Slam-turnering, säger Stefan Edberg, som på tv såg Söderling vända 1–2-underläget mot Berdych i går.

– Det var för väl att han tog tag i det. Han hade en gyllene chans och nu blir det ytterligare en rolig final.

Större chans än i fjol

Hur ser du på hans chanser mot Rafael Nadal?

– Nadal är favorit. Han har inte förlorat någon match på grus i år och centrecourten är hans bana. Dessutom är han nog lite revanschsugen. Samtidigt är Robins segerchanser betydligt större än i förra årets final. Jag skulle inte bli förvånad om han vinner. Det vore helt fantastiskt om Robin lyckas med det. Då är han en kandidat till bragdguldet, säger Stefan Edberg.

”En fantastisk period”

Smålänningen är övertygad om att Robin Söderling kommer att gå långt även i nästa Grand Slam-turnering, som börjar om drygt två veckor.

– Ja, nu seglar Robin upp som en av favoriterna i Wimbledon. Han har minst lika stor chans att vinna som någon annan spelare. Nu väntar en fantastisk period för Robin, säger Stefan Edberg.