VÄDRET AVGÖR FINALEN

Kallt och fuktigt – det talar för Robin: Passar mig bra

SPORTBLADET

PARIS. Robin Söderling eller Rafael Nadal?

Vem av dem lämnar Roland Garros som mästare?

Svaret kan finnas i dagens väderprognos.

Det är inte bara de 15 000 människor som har kommit över en biljett till finalen som oroar sig över väderleksrapporterna i Paris.

Rafael Nadal vill också ha sol och hög värme.

Då, när banan är torr, biter gruskungens extremt toppade grundslag som bäst.

Robin Söderling, däremot, har spelat sin bästa grustennis när kvicksilvret sjunker nedåt 20 graders-strecket och luften är fuktig. Det får också gärna ha regnat.

Tungt underlag

Fukten gör både bollarna och underlaget tyngre, vilket passar Söderling. Han spelar med en sådan kraft att motståndarna ändå inte hinner upp bollarna.

Det senaste beviset kom i kvartsfinalen mot Roger Federer, då det var blött, blåsigt och inte direkt någon högsommarvärme.

– Det finns både för- och nackdelar, men jag gillar långsamma förhållanden. Då hinner jag lättare runt på min forehand, säger Robin Söderling.

I dag ska, om BBC:s prognos är tillförlitlig, värmen sjunka, vindarna tillta och luftfuktighet öka från 46 till 83 procent. Risken för regn är stor.

– Det passar mig ganska bra. Jag kan slå igenom tyngre förhållanden, vilket många andra spelare har svårt med. Vad han föredrar vet jag inte, säger Robin Söderling.

Nadal vill ha sol

Rafael Nadal gör dock ingen hemlighet av att han helst vill se solen skina från en molnfri himmel.

– Jag vill alltid ha sol. För det första: Sol är energi. Ha, ha, ha. För det andra blir allt trevligare i sol än i regn och blåst. För det tredje får mina bollar mer topspin, säger världstvåan.

Fukten gör även centrecourten halare, vilket Rafael Nadal redan upplever som ett problem.

– Ja, min känsla är att banan är halare än tidigare år. Det är svårt att röra sig bra och för en grusspecialist är det en av de viktigaste sakerna, säger Rafael Nadal.