Bättre tränare ska ge fler Söderling

”Det är jätteintresse runtom i landet”

SPORTBLADET

PARIS. Robin Söderling har skapat intresset för tennis igen.

Nu är det upp till förbundet att ta till vara på det och landets talanger.

– Vi vill ha en högskolerelaterad utbildning. Tennistränare är ett yrke i dag, säger ordförande Stefan Dahlbo.

Även om Robin Söderling förlorade finalen mot Rafael Nadal så stod en sak klar redan innan – en vinnare kunde utses i form av Svenska tennisförbundet. Robin Söderlings framgångar de senaste åren med framförallt de två finalplatserna i Paris har varit efterlängtade för ett förbund och en idrott som i Sverige hamnat i bakvattnet av fotboll, hockey och friidrott.

För åtta år sedan tog Thomas Johansson Sveriges senaste grand slam-titel. Den framgången slarvades bort av dåvarande förbundsledningen och gav inget resultat varken sponsorsmässigt eller i form av att få barn och ungdomar till idrotten.

Bättre satsning

Den stora frågan är om förbundet är bättre förberett nu?

– Man kan säkert göra mera men jag tycker det har skett en väldigt bra satsning. Det är kö till tennisskolor, det är jätteintresse runtom i landet och allt fler som tävlar. Sedan är det inte bara en fråga om att få in talanger utan att även ta hand om dem, säger Stefan Dahlbo.

Det har också varit det stora problemet. Antalet tennistränare är för få, de som finns har inte tillräcklig utbildning, vilket i slutändan gör att oavsett antal talanger finns ingen som kan ta hand om dem på rätt sätt.

– Det skiljer sig från 20 år tillbaka. Vi vill satsa på tränarna och ge dem mer och bättre utbildning. En tennistränare står lika många timmar på banan som en lågstadielärare arbetar men man har olika längd på utbildningen.

Licensierade tränare

– Vi vill att den ska vara högskolerelaterad och få dem licensierade så alla vet vilka som genomgått utbildning.

En satsning ska också träda i kraft från och med nästa år riktad just mot tränarutbildningar.

Men finns det intresse hos sponsorer?

– Jag tycker att det vänder uppåt igen. Det har varit extremt turbulenta år men totalt sett är vi på väg upp igen och har gjort rätt så rejäla plus de två senaste åren, säger Dahlbo.

Tobias Österberg/TT