Sågas för missarna

Wilander: Kan inte spela sämre i en Grand Slam-final

1 av 2
Robin Söderling.
SPORTBLADET

PARIS. Robin Söderling hade åtta breakbollar mot Rafael Nadal – och missade samtliga.

– På ett sätt kan han inte spela sämre i en Grand Slam-final, säger Mats Wilander till Sportbladet.

Robin Söderling föll stort mot Rafael Nadal. 4-6, 2-6, 4-6 är siffror som berättar om utklassning, men sanningen är en helt annan.

Om 25-åringen från Tibro bara tagit tillvara på sina chanser hade finalen i Öppna franska kunnat få en helt annan utgång.

Svensken hade möjligheten att bryta Nadals serve och skaffa sig en 3–1-ledning i första set, men placerade då en rak backhand utanför baslinjen.

Så skulle det fortsätta.

Missade gyllene tillfällen

Söderling missade bland annat fyra gyllene tillfällen att skaffa en 2–0-ledning i andra set.

– Jag har ingen förklaring till varför jag inte vann breakbollarna. Några av poängen hade jag vunnit mot andra spelare, men han fick tillbaka allt. Jag hade lite otur, men tror inte att det hade förändrat något, säger Robin Söderling.

Mats Wilander är inte lika övertygad om det.

– Om han fått ett break där kändes det som att han skulle ha vunnit andra set. Då hade han kunnat vända matchen och blåsa hem hela skiten, säger 45-åringen.

Davis Cup-kaptenen Thomas Enqvist delar uppfattningen.

– Ja, om han fått hål på Nadal tror jag faktiskt att det hade sett annorlunda ut. Det är väldigt avgörande, tyvärr. Om Robin fått ett break hade han kunnat slappna av och vågat ta mer risker. Samtidigt hade det varit svårare för Nadal att ligga på så hårt som han gjorde. Det var jätteviktigt, säger Enqvist.

Servade sämre

Mats Wilander är en av tennishistoriens främsta taktiker och hade synpunkter på Söderlings sätt att genomföra finalen.

Robin servade sämre än tidigare i turneringen och tog som sagt inte tillvara på de lägen han fick.

– Han kanske måste lära sig att koncentrera sig mer på taktiken och det som händer under poängen. I en Grand Slam-final ska varje poäng vara den viktigaste man har spelat i hela sitt liv. Jag hoppades att han lärde sig det i förra årets final, men det fanns inte där, säger den trefaldige Öppna franska-mästaren.

”Jag är en specialist”

Horacio Zeballos, Lleyton Hewitt, Thomas Bellucci, Nicolas Almagro och Jürgen Melzer har brutit Nadals serve under årets Öppna franska.

Robin Söderling misslyckades däremot, utan att Rafael Nadal var förvånad.

– Vi får statistik varje vecka och jag är den som har räddat flest breakbollar i år. Jo, jag är en specialist, säger han och skrattar.

FAKTA

ÅTTA MISSADE BREAKBOLLAR – TITTA SÅ NÄRA SÖDERLING VAR

FÖRSTA SET

Nadal 1, Söderling 2, 30–40: Söderlings serveretur är bra. En lång backhand i Nadals vänstra hörn sätter press på spanjoren, men Robin förivrar sig när han ska byta hörn och hans andra backhand är för lång.

FÖRSTA SET

Nadal 4, Söderling 3, 30–40: Igen en bra serveretur av Robin men Rafael Nadal återtar kommandot med några fina forehands. Den här gången slår Robin ut en forehand efter att ha blivit pressad ut i hörnet. Nadal pekar ut nedslagsmärket, för säkerhets skull.

FÖRSTA SET

Nadal 4, Söderling 3, 40–AD: Ingen märkvärdig serve av Rafael Nadal men Robins backhandretur är slarvig. Han försöker igen placera bollen långt ut på Nadals vänstra sida men slår den för snett. Den uppgivna gesten efter breakmissen skulle Robin få chans att upprepa.

ANDRA SET

Nadal 0, Söderling 1, 15–40: Söderling går först upp till 30–0 och sedan 40–15. Men när gruskungen var som mest pressad plockar han fram ett ess ur bakfickan. Robin är chanslös på Nadals förstaserve.

ANDRA SET

Nadal 0, Söderling 1, 30–40: Söderling tar direkt kontrollen och sätter hård press på Nadal med tunga forehands. Det är bara en tidsfråga innan avgörandet kommer. Men när Robin ska ska döda bollen slår han – igen – för långt. Han skriker ut sin frustration.

ANDRA SET

Nadal 0, Söderling 1, 40–AD: Robin har initiativet hela bollen och en till synes enkel smash för att gå upp till 2–0 i andra set. Men smashen är lös, Nadal aggressiv – och till slut är det en vacker, spansk stoppboll som avgör.

ANDRA SET

Nadal 0, Söderling 1, 40–AD: Nadals förstaserve går ut. Andraserven tar Söderling med sin forehand – men slår bollen för långt. Igen skriker svensken ut sin frustration. Fyra breakbollar i samma game – tänk om Robin Söderling hade vunnit en av dem?

TREDJE SET

Nadal 1, Söderling 0, 30–40: Nadal tar god tid på sig innan Robin Söderling får chansen att vinna en breakboll, hans åttonde chans i matchen. Serven är välplacerad. Söderling får dit sin racket men han är för långt ifrån. Bollen går direkt ned i marken.

Titta, det har inte varit omöjligt att bryta Rafael Nadals serve i Öppna franska: Första omgången: Gianna Mina vann ingen av nio breakbollar. Andra omgången: Horacio Zeballos vann en av sex breakbollar. Tredje omgången: Lleyton Hewitt vann tre av sex breakbollar. Fjärde omgången: Thomas Bellucci vann fyra av nio breakbollar. Kvartsfinal: Nicolas Almagro vann en av två breakbollar. Semifinal: Jürgen Melzer vann två av tre breakbollar. Final: Robin Söderling vann ingen av åtta breakbollar.

ARTIKELN HANDLAR OM