”Är en kandidat till bragdguldet”

Björn Hellberg hyllar Söderling trots förlusten

SPORTBLADET

Robin Söderling var chanslös mot Rafael Nadal i finalen.

Trots det menar tennisoraklet Björn Hellberg att Söderling borde vara med i diskussionen om bragdmedaljen.

– Att han slår ut Federer efter tolv raka förluster och på nytt tar sig till final gör att han är en het kandidat, säger Hellberg.

Robin Söderling slog i fjol ut Rafael Nadal ur Öppna franska, men föll mot Roger Federer i finalen.

I år slog han ut Federer i kvartsfinal, men fick se sig besegrad av Nadal.

– Det var en övertro på Robin, inte bara från svenska fans utan även bland experter. Men ser man på förutsättningarna var Nadal klar favorit, säger experten Björn Hellberg.

– Visst, Söderlings form var bra, men vad ska man då säga om Nadals? Han släppte ju inte ett enda set på hela turneringen.

”Måste spela på gränsen”

Söderling pressade Nadal inledningsvis, men lyckades inte bryta spanjorens serve.

– Det syntes i början att Nadal var lite skakad. Men Robin hade för låg procent förstaservar. Men jag tycker ändå att han gjorde en hygglig insats. Att han gjorde misstag beror på att man måste spela på gränsen mot en så bra spelare som Nadal, säger Hellberg.

– Nadal är tidernas bäste grusspelare, alla kategorier. Det trodde jag aldrig att jag skulle behöva säga efter att ha sett Björn Borg. Det är förfärligt att möta en sån spelare, som är som en bollvägg. Han rör sig bra, gör få misstag och kan piska in vinnande slag när han är pressad.

”En stark kandidat”

Trots förlusten anser Hellberg att Söderling borde vara en kandidat till Svenska Dagbladets bragdmedalj.

– Att han slår ut Federer efter tolv raka förluster och på nytt tar sig till final gör att han är en kandidat till bragdmedaljen. Lyckas han i antingen US Open eller Wimbledon är han en väldigt stark kandidat.

– Det är klart att skidåkarna och Ferry gjorde bra insatser. Men Söderling borde i alla fall vara en kandidat.

Wimbledon avgörs 21 juni-4 juli.

– Det är inte särskilt djärvt att säga att Federer och Nadal är favoriter i Wimbledon, men sedan är Söderling tredjefavorit ihop med skotten Andy Murray, säger Hellberg.