Söderling: ”Jag hade nog varit som Rooney”

...men tennisstjärnan tror på Tyskland som världsmästare

SPORTBLADET

I Wimbledon blickar han närmast fram mot tisdagens möte mot Robby Ginepri.

Samtidigt har Robin Söderling ögonen på ett helt annat idrottsevenemang.

– Hade jag varit en bra fotbollsspelare, då tror jag att jag varit som Wayne Rooney, säger han.

För exakt två veckor sedan spelade han Paris-final mot Rafael Nadal. Nu handlar det om gräs i stället för grus, Wimbledon i stället för Franska mästerskapen. Men också en hel del om fotbolls-VM. När Wimbledon inleds är det i skuggan av fotbolls-VM. Det är därför Nadal får kommentera Spaniens förlust mot Schweiz, systrarna Williams analysera USA:s insats och Andy Murray förklara varför han ska lyckas bättre än Englands landslag gjort.

Och precis som de flesta andra har Söderling följt inledningen av VM.

– Jag har kollat några matcher, i snitt en halv match per dag. När Sverige inte är med så förtar det lite av glädjen, säger han.

TT: I avsaknad av Sverige, vad hittar du för något favoritlag?

– Jag håller inte på något annat lag men jag tycker att det är otroligt roligt för det är så många bra lag och spelare som är med. Jag gillar att titta på all idrott men fotbolls-VM för tio år sedan, då visste man att de stora nationerna skulle slå de små. Så är det inte nu och det är det som är roligt med idrott.

TT: Som individuell idrottare. Vad kan du gilla i att följa lagidrotter?

– Jag tror att jag tittar på lagidrotter som till exempel fotboll på ett annat sätt än de som kan mycket fotboll. Jag tittar på lagidrotter som en individuell idrott och ser dem som enskilda prestationer.

TT: Vad uppskattar du för någon spelartyp?

– Typ som Rooney. Han är hård och jävligt snabb. Han är en bra fotbollsspelare. Hade jag varit en bra fotbollsspelare, då tror jag att jag varit som han.

TT: Tror du att du hade kunnat lyckas lika väl som lagidrottare som du gjort i en individuell idrott?

– Jag vet faktiskt inte. En individuell idrott passar mig ganska bra även om det finns fördelar med båda. Visst, fotbollsspelare har också press på sig men de vet ändå att de får sin lön och de har sin plats i laget även när de blir skadade. Blir man skadad inom tennisen och borta sex månader tjänar du inte en krona och du vet ingenting hur det blir när du kommer tillbaka.

– Det känns lite som att inom individuell idrott måste du hela tiden prestera. Ibland kan man känna att... fan det skulle vara skönt... en eller två dåliga matcher är inte hela världen.

För Söderlings del handlar det närmast om att prestera mot Robby Ginepri. Hur lustigt det än kan låta är första omgången den svåraste för Söderling mot en kvartsfinal och returmatch mot Nadal. Tar sig Söderling förbi amerikanen öppnar sig lottningen upp och inget av de kommande namnen före Nadal är jätteskrämmande.

– Spelar jag bra, då ska jag slå Ginepri. Det har känts bra på träningarna.

Och numera är det inte längre någon skräll om Söderling är kvar i andra veckan av Wimbledon. Hans VM-tips är heller ingen jätteöverraskning:

– Jag såg Tyskland mot Australien och trodde de skulle bli jävligt farliga men sedan förlorade de ju mot Serbien men jag tror på Tyskland.

TT/Tobias Österberg