”Kan slå alla på gräs”

Sportbladets enkät: Experterna tror Robin
kan vinna Wimbledon

SPORTBLADET

LONDON. Robin Söderling har tagit sig till final i Öppna franska två år i rad.

Med ett spel som berättar att han kan lyckas minst lika bra i de tre övriga Grand Slam-turneringarna.

– Han kan mycket väl vinna Wimbledon, säger Stefan Edberg till Sportbladet.

Foto: ULF HÖJER
Siktar högt Robin Söderling går in i årets Wimbledon i eftermiddag. Och han säger själv att han tror att han kan lyckas på gräset i London.

För Robin Söderling börjar Wimbledon sent i eftermiddag, då han kliver in på centrecourten för att möta amerikanen Robby Ginepri.

Den svenske världssexan har inte spelat någon tävlingsmatch på gräs i år, men efter framgångarna i Paris finns det ingen anledning att tvivla på Söderlings kapacitet.

– Självförtroende betyder väldigt mycket i den här sporten. Jag vet att jag kan gå långt här också, säger västgöten.

Effektivt spel på gräs

Robin Söderling lyckades försvara sin finalplats i Öppna franska – med ett spel som ska vara minst lika ­effektivt på gräs.

Sportbladet har pratat med en rad gamla tennisspelare och de flesta är förvånade över att Söderling fick sitt stora genombrott på grus.

De anser att Robin, med sin stenhårda serve och ­sina flacka tunga grundslag, borde ha större chans att lyckas i Australian Open, US Open och, inte minst, Wimbledon.

Att sluggern från Tibro har vunnit fyra av sina fem ATP-titlar på snabba inomhusunderlag talar också för att Wimbledon kan utvecklas till en blågul tennisfest.

– Servar han bra kan han slå vem som helst på gräs, säger Joakim Nyström.

– Ja, han kommer snart att vinna en Grand Slam-titel. Det är jag övertygad om, ­säger Thomas Enqvist.

Paris – en tillfällighet

Robin Söderling kan bara hoppas att de får rätt.

– Jag kan spela bra på alla underlag och tror att det är en tillfällighet att jag har varit i final i Paris två gånger. Det känns som att det hade kunnat vara i någon annan tävling, säger han.

Vilken Grand Slam-turnering har du störst chans att lyckas i?

– US Open – eller här i Wimbledon, säger Robin Söderling.

FAKTA

ÄR DU FÖRVÅNAD ÖVER ATT ROBIN SÖDERLING HAR NÅTT STÖRST FRAMGÅNGAR PÅ GRUSET I PARIS?

THOMAS JOHANSSON

12 starter i Wimbledon 1996-2008, som bäst semifinal 2005.

”Absolut inte. I Davis Cup mötte vi Argentina (Göteborg 2007) på ’blixthalka’ och det gillade han inte alls. På grus kommer bollen i rätt höjd. Han får han tid att svinga och får lika bra betalt för serven som på andra underlag. Han har en jättebra chans att gå långt i Wimbledon också. Gräset har blivit mycket långsammare och bollen studsar högre än tidigare. Sedan är jag helt övertygad om att han kommer att spela bra i US Open. Det är den Grand Slam-turnering han har störst chans att vinna.”

MAGNUS LARSSON

10 starter i Wimbledon 1990-2002, som bäst fjärde omgången 1998.

”Både ja och nej. Att han har gått till final i Paris två år i rad är lite förvånande och fruktansvärt imponerande. Jag ser Robin som en potentiell US Open-segrare. Han brukar spela bra när bollen kommer i höfthöjd. Hans serve och flacka slag biter bra på hardcourt. Han kan vinna Wimbledon också, även om spelet blir mer chansartat på gräs.”

JOAKIM NYSTRÖM

7 starter i Wimbledon 1981-1988, som bäst tredje omgången 1985, 1986-1988.

”Både och. Robin är en av få spelare som kan kliva in i banan och döda bollen även på grus. Om jag fått frågan i början av hans karriär hade jag sagt att han har störst chans att vinna US Open. I dag är Robin livsfarlig på alla underlag. Servar han bra kan han slå vem som helst på gräs och till och med vinna Wimbledon.”

JONAS BJÖRKMAN

15 starter i Wimbledon 1994-2008, som bäst semifinal 2006.

”Både ja och nej. Jag trodde att han skulle slå till i någon av de andra turneringarna först. Hardcourt borde passa honom väldigt bra, men i nulägen är han så pass stark att han har chansen i alla Grand Slam-turneringar. Spelmässigt är han just nu trea i världen, efter Nadal och Federer.”

STEFAN EDBERG

14 starter i Wimbledon 1983-1996, mästare 1988 och 1990.

”Ja, tittar man på hans spel bör han spela åtminstone lika bra på hardcourt. Dessutom servar han så pass bra att han mycket väl kan vinna Wimbledon. Att serva och returnera bra är ju 70 procent av grästennisen.”

THOMAS ENQVIST

11 starter i Wimbledon 1993-2005, som bäst kvartsfinal 2001.

”Nej, det är jag inte. Det berättar bara hur allround han är som tennisspelare. Robin har chansen att gå lika långt i Wimbledon. Han kommer snart att ta en Grand Slam-titel. Jag är övertygad om det. De närmaste fyra-fem åren kommer han att vara med i alla stora tävlingar.”

MATS WILANDER

10 starter i Wimbledon 1981-1995, som bäst kvartsfinal 1987, 1988 och 1989.

”Som jag ser det har han fortfarande större chans att vinna US Open och Australian Open, på hardcourt. Han har chansen i Wimbledon också. Det är det som är så positivt med Robin, att han inte är i närheten av sin kapacitet än.”

NICKLAS KULTI

6 starter i Wimbledon 1991-1997, som bäst andra omgången 1992 och 1997.

”Nej. Robins styrka är att han har ett bra grundspel - serve, forehand och backhand. Han slår enormt hårt och på grus får han tid att göra det. Inomhus och på gräs får han inte lika mycket tid att utnyttja sin styrka. Robin är sexa i världen och ändå finns det saker han kan utveckla ganska mycket. Jag tänker framförallt på hans offensiva spel och volley.”

MIKAEL TILLSTRÖM

5 starter i Wimbledon 1996-2000, som bäst tredje omgången 1996.

”Ja, på ett sätt är jag det. Om någon sagt att han skulle gå till två Grand Slam-finaler hade jag nog gissat på hardcourt. Han borde ha lika stor chans att lyckas i US Open och Australian Open. Jag tror att han kommer vara med i andra veckan av Wimbledon, men för att vinna måste han förbättra det lilla spelet.”

ANDERS JÄRRYD

15 starter i Wimbledon 1981-1996, som bäst semifinal 1985.

”Ja, jag är väldigt förvånad över att han har haft sådana oerhörda framgångar på grus. Man tycker att lite snabbare underlag skulle passa honom bättre. Han ska kunna lyckas i US Open, och även i Wimbledon.”

JAN APELL

Spelade Wimbledon 1995, då han gick till andra omgången.

”Nej. Grejen med hans spel är att det passar på alla underlag. Han är jättefarlig i alla tävlingar. Vilken Grand Slam-tävling han har störst chans att vinna? Varför inte Australian Open? Eller US Open? Robin har visat att han kan spela på gräs också. Han har två vapen i serven och returerna.”

JANNE GUNNARSSON

9 starter i Wimbledon 1983-1991, som bäst fjärde omgången 1991.

”Ja, jag tycker att han är en bättre spelare på hardcourt. Förutsättningarna bör vara bäst i US Open och Australian Open. Samtidigt har Robin potentialen att lyckas på alla underlag eftersom han slår så hårt. På grus hinner han dessutom ladda sin bössa. Servar han bra har han en möjlighet att gå väldigt långt även i Wimbledon.”

Sammanställning: Stefan Holm.

Robins bästa resultat i Grand Slam-turneringarna:

Australian Open: Andra omgången, 2004 och 2009.

Öppna franska: Final, 2009 och 2010.

Wimbledon: Åttondelsfinal, 2009.

US Open: Kvartsfinal, 2009.