Holm: Spänningen övergick till tristess – inför tiebreak i avgörande set

SPORTBLADET

LONDON. Vi kommer att minnas maratonmatchen mellan John Isner och Nicolas Mahut som tidernas rysare, men jag skulle ljuga om jag påstod att jag njöt.

Efter några timmar övergick spänningen till tristess.

Det här var beviset på att Internationella tennisförbundet måste införa tiebreak även i skiljeset.

LONDON. John Isner och Nicolas Mahut skrev tennishistoria i Wimbledon i går, men de väntar med att sätta punkt.

Tidernas maratonmatch bröts efter tio timmars spel – vid ställningen 59–59 i femte och avgörande set.

– Vi kommer aldrig att få uppleva något liknande, säger John Isner.

Till slut bröt överdomaren matchen igen.Isner ber till högre makter om ett slut.Svenske domaren Mohamed Lahyani.Publiken strömmade till med tiden. Mahut vilar lite i femte setets 89:e game.Bana 18 är nu en historisk tennisplats.John Isner ser ut att vilja sitta kvar.

Klockan visade 21.15 och mörkret började falla över London. Det var då Nicolas Mahut gick fram till den svenske domaren Mohamed Lahyani och klargjorde att han började få problem med att se bollen. De fick genast sällskap av John Isner och överdomaren Sören Friemel, som fattade beslutet att bryta tidernas längsta tennismatch.

– Bättre reklam än så här kan tennisen inte få. Det är fullt i klass med en Wimbledon-final mellan Roger Federer och Rafael Nadal, sa John McEnroe, expertkommentator på BBC.

Jag vet inte hur han tänkte eller om han tänkte över huvud taget när han sa så där. Något är väldigt, väldigt fel när ett skiljeset kan pågå i sju timmar och sex minuter utan att slutföras.

Personligen fick jag en överdos dramatik och ville kräkas. Få människor skulle gå till videobutiken och hyra en rysare som håller på lika länge, speciellt om de inte är garanterade en slutscen.

Jag önskar att jag hade gjort som McEnroe, tagit en i sammanhanget kort paus för att se Englands sista gruppspelsmatch i VM.

Vill inte uppleva detta igen

Nu gjorde jag inte det och kände den kittlande spänningen övergå till rastlöshet och tristess. Det ska inte vara möjligt att en match mellan två servekanoner pågår i över tio timmar fördelade över tre dagar.

Det här är tennis, inte cricket. Sporten ska handla om kamp, inte kramp. Det är torsdag i dag och en match i första omgången är ännu inte avgjord.

Det är hög tid att pamparna på Internationella tennisförbundet ser över reglerna. Räknesättet är en stor del av tjusningen med tennisen, men det är uppenbart att det måste införas tiebreak i femte set i samtliga Grand Slam-turneringar.

Kanske inte vid 6–6, men varför inte vid

20–20? Att en resultattavla kan visa 4–6, 6–3, 7–6, 6–7, 59–59 är inte bra för någon.

– Bättre reklam än så här kan tennisen inte få?

Jag älskar tennis, men något liknande vill jag inte uppleva igen. I går såg jag bara förlorare lämna bana 18. Jag led med spelarna, precis som jag led med alla de åskådare och tv-tittare som fick se tennishistoria skrivas utan att någon satte punkt.

En utmattat spelare åker ut mot de Bakker

Jag vet inte om Mahut eller Isner vinner tidernas längsta tennismatch, men jag är säker på att den på alla sätt utmattade segraren förlorar nästa match mot holländaren Thiemo de Bakker.

I eftermiddag, vid 16.30-tiden, är de tillbaka på banan för att avsluta matchen utan slut. Må bäste man vinna.

Fabrice Santoro behövde sex timmar och 33 minuter på sig för att besegra Arnaud Clement med 6–4, 6–3, 6–7, 3–6, 16–14 i Öppna franska 2004. Ingen trodde att rekordet skulle slås på gräset i Wimbledon, men det var just vad som hände.

Enbart femte set mellan John Isner och Nicolas Mahut har pågått i sju timmar och sex minuter – och det är inte slut än. Matchen, som inleddes i tisdags har nu hållit på i exakt tio timmar.

”Båda har servat fantastiskt bra”

John Isner hade två matchbollar vid ställningen 33–32 och ytterligare en vid 59–58, då Mahut svarade med ett ess. I matchen utan slut är det bevisligen omöjligt att få till ett break.

– Båda har servat fantastiskt bra, säger John Isner.

I eftermiddag återförenas spelarna på bana 18 för att slutföra tidernas längsta tennismatch. Ställningen Isner–Mahut är just nu 6–4, 3–6, 6–7, 7–6, 59–59.

”Alla vill se ett slut”

– De här killarna lär vara ganska slitna i dag, i morgon, om en vecka och om en månad. Ställningen var 11–11 när jag gick ut på banan för att spela min match. När jag var klar höll de fortfarande på. Det här är helt otroligt, säger titelförsvararen Roger Federer.

John Isner och Nicolas Mahut var helt utmattade när en reporter på BBC stack fram mikrofonen när matchen bröts och svensken Mohamed Lahyani äntligen fick klättra ned från domarstolen.

– Vi har fajtats som aldrig tidigare. Alla vill se ett slut, men de får komma tillbaka, säger Nicolas Mahut.

FAKTA

Rekorden som slagits

Längsta Wimbledon-matchen: fem timmar och 28 minuter, Greg Holmes–Todd Witsken i andra omgången 1989.

Matchen med flest game: 112, Pancho Gonzales–Charlie Pasarell 1969.

Setet med flest game: 46, Nicola Pietrangeli–Nikola Pilic 1962 och Pancho Gonzales–Charlie Pasarell 1969.

Serveess: Ivo Karlovics 55 serveess i en match. Isner har 98 servess, Mahut 94.

ARTIKELN HANDLAR OM