Han mörkar problemen

Holm: Inför kvarten gäller
det att framstå som osårbar

SPORTBLADET

LONDON. Orolig mage?

Snacka om nödlögn.

Jag är övertygad om att Robin ­Söderling har större problem än så.

Inför kvartsfinalen mot Rafael Nadal gäller det dock att framstå som osårbar.

Foto: Getty Images
Det var inte bara Robins mage som var ur balans i går. Svensken tappade humöret under matchen och slog sönder sitt racket.

Hur förbereder man sig bäst inför en match mot världens just nu bästa tennisspelare i den turnering man alltid har drömt om att vinna?

Robin Söderling vet.

En timme efter segern mot David Ferrer klev västgöten in i en presskonferenssal, slog sig ned vid podiet och talade direkt till Rafael Nadal.

Det var åtminstone så det lät när han pratade om sin hälsa, eller snarare ohälsa.

”Rafa” skulle må bra av att veta att Robin mår dåligt, och vice versa.

Det är så det fungerar.

Tennis är ett mer mentalt än fysiskt spel.

Ta till, om uttrycket tillåts, nödlögner om du måste.

– Om det var något allvarligt? Nej, nej. Min mage var lite orolig, men läkaren gav mig ett piller och efter det blev det bra, sa Söderling.

”Eeeeeeh...”

Jag tror inte att Robin berättade hela sanningen. Den spelare som rusar till en toalett avsedd för publiken och kallar in läkare i ett sidbyte har större problem än så.

Jag vet inte om ni tänkte på det i femte set, men då var det tydligt att 25-åringen ville få till korta bollar och game. Han spred bollar till både höger och vänster utan att bli speciellt upprörd. Sedan, vid ställningen 5–5, gjorde han en sista kraftansamling och lyckades avgöra matchen.

Jag ställde några frågor om ”den oroliga magen” på presskonferensen men där och då hade det varit lättare att krama vatten ur en sten än att få raka svar av Söderling.

Så här lät det, ordagrant:

Blev du dålig under matchen eller var du risig redan inför?

– Nej, men jag är inte så dålig. Jag kände bara, liksom, du vet... Man kan känna ibland att magen är lite så där... inte hundra. Att då springa och spela gör inte saken bättre. Sedan fick jag ett piller och då blev det bra. Nu känns det bra.

Var du illamående? Det såg ut som det när du gestikulerade.

– Eeeeeeh. Naaaaa. Eeeeeeh. Alltså... Du vet själv hur det känns när magen är orolig. Jag vet inte hur jag ska förklara. Det är inte så farligt.

Hur ska man tolka det?

Brukar ljuga på presskonferenser

Coachen Magnus Norman hade kunnat räta ut frågetecknen men när han sa att han ”eventuellt” skulle vara tillgänglig för en intervju menade han nej.

Robin kan ha drabbats av magsjukan ­eller en matförgiftning mitt under pågående Wimbledon. Han kan ha spelat med feber i går.

Det vet han förmod­ligen bara själv.

Däremot vet jag att han brukar ljuga på i princip varje presskonferens. Det erkände han nyligen i en intervju med Café. Det borde vara upprörande, men jag tycker att han gör helt rätt.

Ärligt talat blev jag imponerad av Robin Söderling i går, speciellt på presskonferensen.

I krig och kärlek är allt tillåtet och det är det förstnämnda som gäller mot Nadal i morgon.

Då är det viktigt att även den sjuke framställs som osårbar.

ARTIKELN HANDLAR OM