”Wimbledon är turneringen jag helst vill vinna”

SPORTBLADET

LONDON. Robin Söderling är i Wimbledon för att förverkliga en dröm.

Rafael Nadal ska inte få krossa den.

– Wimbledon är den turnering jag helst vill vinna, säger den svenske världssexan.

Foto: BILDBYRÅN
Robin Söderling på gårdagens träning inför kvartsfinalen mot Rafael Nadal.

Gruskungen från Mallorca slog Söderling i tre raka set när han för några veckor sedan säkrade titeln i Öppna franska.

Nu, inför dagens kvartsfinal i Wimbledon, råder helt andra förutsättningar.

Både Robin Söderling och Rafael Nadal är väl medvetna om det.

– Det blir riktigt tufft, men spelar jag mitt spel och servar bra har jag en bra chans att vinna. Det är klart lättare att slå honom på ett annat underlag än grus, där han inte förlorar många matcher. Jag ska gå ut på ­banan och göra mitt bästa, säger Söderling.

”Blir en svår match”

Tibrokillen har klättrat till sjätteplatsen på världsrankingen och visat att han hör hemma där. Det vore ingen större skräll om ­Robin Söderling lämnar ­bana 1 som en segrare i kväll.

– Han är en av de svåraste spelarna du kan möta, speciellt här. Han spelar med stort självförtroende, servar bra och slår flacka slag med bra längd från baslinjen. Det blir en svår match för mig. För honom också, förhoppningsvis, säger Rafael Nadal och spricker upp i ett leende.

Förlorade 2007

Söderling och Nadal har mötts på gräs en gång tidigare, i Wimbledon 2007. Den matchen, som innehöll fler regnavbrott än serve­genombrott, vann spanjoren med 6–4, 6–4, 6–7, 4–6, 7–5.

Det var då Söderling imiterade Nadal genom att dra i kalsongerna, vilket fick världsettan att såga västgöten på den följande presskonferensen.

– Jag får alltid frågor om vår relation när vi ska mötas, men jag har inga problem med Söderling, säger Rafael Nadal.

FAKTA

TIDIGARE MÖTEN MELLAN SÖDERLING OCH NADAL

2010, Öppna franska, grus: Nadal vann med 6–4, 6–2, 6–4.

2009: ATP-slutspelet, hardcourt: Söderling vann med 6–4, 6–4.

2009: Öppna franska, grus: Söderling vann med 6–2, 6–7, 6–4, 7–6.

2009, Rom, grus: Nadal vann med 6–1, 6–0.

2007, Wimbledon, gräs: Nadal vann med 6–4, 6–4, 6–7, 4–6, 7–5.

2006, Öppna franska, grus: Nadal vann med 6–2, 7–5, 6–1.

I DAG MÖTS DE IGEN – SÖDERLING VS NADAL

Serve

Söderling

Nadal

Om Söderling sätter förstaservarna är han omöjlig att breaka, även för Nadal. Spanjoren skickar inte iväg bollen med samma fart, men med mer variation.

Grundslag

Söderling

Nadal

Från baslinjen är få spelare lika fruktade som Söderling. 25-åringen slår oerhört hårt och spelar med bra längd. ”Rafa” har blivit betydligt aggressivare och träffar bollen flackare än tidigare, då han spelade med en extrem topspin.

Volley

Söderling

Nadal

Vi kommer inte att få se mycket till attackspel i dag. Både Söderling och Nadal trivs bäst när de får styra spelet från baslinjen.

Fysik

Söderling

Nadal

Nadal är betydligt snabbare än svensken. Han har också en mer krävande spelstil, vilket har lett till skador och ofrivilliga tävlingsuppehåll. Under Wimbledon har världsettan haft problem med höger knä och vänster armbåge. Söderling, å sin sida, mådde inte bra under matchen mot David Ferrer.

Psyke

Söderling

Nadal

Söderling spelade med en otrolig pondus fram till åttondelsfinalen, där han föll tillbaka i gamla synder. Under matchen mot Ferrer knäckte han racketen, skällde på domaren och visade stundtals en förlorares kroppsspråk, vilket får motståndaren att växa. ”Rafa” brukar inte brusa upp, men blev rasande under matchen mot Philipp Petzschner. Anledningen var att domaren varnade spanjoren, som blev coachad under pågående match.

Dagsform

Söderling

Nadal

Söderling vann sina inledande matcher mot Robby Ginepri, Marcel Granollers och Thomaz Bellucci utan att förlora ett enda servegame. Mot Ferrer servade han inte lika bra som tidigare, samtidigt som returspelet klickade. ”Rafa” var riktigt illa ute mot både Petzschner och Robin Haase, men släppte bara åtta game i åttondelsfinalen mot Paul-Henri Mathieu.

Inbördes

Söderling

Nadal

Spanjoren har vunnit fyra av deras sex föregående möten, senast finalen i Öppna franska. ”Rafa” vann även deras hittills enda match på gräs, i Wimbledon 2007.

TOTALT: 28-30 I NADALS FÖRDEL