Frågan är hur länge till Federer är tidernas störste

1 av 2 | Foto: Foto: AP, ReUTERS
Fördel Nadal Rafael Nadal är favorit inför Wimbledonfinalen mot Tomas Berdych.
SPORTBLADET

LONDON. Roger Federer är tidernas största tennisspelare.

Frågan är hur länge till.

Rafael Nadal kan ta sin åttonde Grand Slam-titel i dag.

Det är lätt att glömma att spanjoren bara är 24 år och har mycket ogjort på världens tennisbanor.

Roger Federer förlorade kvartsfinalen mot Tomas Berdych och har lämnat London. Jag vet inte var han håller hus i dag, men förmodligen befinner han sig i något av sina hem i Schweiz, Dubai och Sydafrika.

Vad han gör vet jag inte heller, men det är inte omöjligt att tvillingpappan putsar på sina pokaler mellan blöjbytena. Då är han inte sysslolös, kan jag lova.

Tidigare under veckan berättade schweizaren att bucklorna står uppradade sida vid sida och snart täcker väggarna i ett helt rum.

Just det, inte väggen utan väggarna.

Det är så det ser ut hos en 28-åring som har vunnit 16 Grand Slam-turneringar och ytterligare 46 singeltitlar. Lägg därtill alla utmärkelser, priser för 26 finalförluster, åtta vunna dubbelturneringar...

Ska du hitta fler bucklor på samma yta någon annanstans tvingas du söka dig till en bilskrot.

Storhetstiden över

Rafael Nadals prisskåp är inte lika imponerande, men hans ålder talar för att det kan bli det. Får han vara skadefri ser jag ingen anledning till att han inte ska kunna samla på sig Grand Slam-titlar i samma takt som Roger Federer.

Schweizaren lär inte kunna hindra honom. Federer fyller 29 år om en dryg månad. Han är gift och har två döttrar, Myla Rose och Charlene Riva. Tennisen är inte längre allt i hans liv.

Roger Federer kan vinna ytterligare någon Grand Slam-turnering, men jag tolkar kvartsfinalförlusterna i Öppna franska och Wimbledon som att storhetstiden är över.

Det är annorlunda med Rafael Nadal.

Det känns som att ”Rafa” har varit med i en evighet, men det är en omöjlighet med tanke på att han fyllde 24 år i början av juni. Han är mitt uppe i karriären, men ändå en av de största tennisspelarna genom tiderna.

Under sitt unga liv har spanjoren uträttat mer än vad många proffs vågar drömma om.

Övertygad om seger

Besegrar han Tomas Berdych i dagens Wimbledon-final – vilket jag är övertygad om att han gör – har han åtta Grand Slam-titlar på meritlistan. Håll i er nu, men det är en mer än vad legendarer som John McEnroe och Mats Wilander samlade ihop under sina fantastiska karriärer.

Ja, faktum är att till och med Federer ligger i lä.

Som nybliven 24-åring hade han säkrat fem av sina totalt 16 Grand Slam-titlar. Roger Federer är fortfarande tidernas största tennisspelare, men frågan är hur länge till.

FAKTA

Berdych vs Nadal

Serve: B: N:

Tjecken slår betydligt hårdare än Nadal, som satsar mer på säkerhet.

Grundslag: B: N:

Berdych slår tungt och flackt, men ”Rafa” har inget emot att jaga boll för att sedan kontra. Vilken sluggerfest det kan bli.

Volley: B: N:

Båda spelarna trivs bäst vid baslinjen.

Det kommer inte att bli mycket till volleyspel i finalen.

Fysik: B: N:

Ingen spelare är starkare och snabbare än ”Rafa”. Berdych är 196 cm lång och rör sig inte lika smidigt.

Psyke: B: N:

Såg ni hur spanjoren kom tillbaka efter mardrömsstarten mot Robin Söderling? Världsettan slutar aldrig att tro på sig själv.

Form: B: N:

Tjecken har tappat ett set i sin två senaste matcher – mot Roger Federer och Novak Djokovic. Hua. Frågan är om det spelet räcker om Nadal visar samma klass, kyla och beslutsamhet som mot Söderling och Andy Murray.

Rutin: B: N:

Berdych spelar sin första Grand Slam-final. Nadal har, vid 24 års ålder, tagit lika många titlar som Mats Wilander och John McEnroe.

Inbördes möten: B: N:

Spanjoren har vunnit de sex senaste matcherna mot Berdych och har ett stort psykologiskt övertag. Totalt leder han med 7–3.

Totalt: Berdych: 31 Nadal: 37 ?

Sammanställning: Stefan Holm

Berdych

Land: Tjeckien.

Ålder: 24 år.

Bor: Monte Carlo.

Längd: 196 cm.

Vikt: 91 kg.

Ranking: 13.

Titlar: 5.

Nadal

Land: Spanien.

Ålder: 24 år.

Bor: Manacor.

Längd: 185 cm.

Vikt: 85 kg.

Ranking: 1.

Titlar: 40.