”Vincis” sista föreställning

Knäskadan stoppar Vinciguerra: ”Ska ta ett beslut efter Båstad”

Foto: Foto: STEFAN HOLM, BILDBYRÅN
skadedrabbad 1999 slog Andreas Vinciguerra igenom i Båstad. Nu talar det mesta för att han efter Swedish Open kommer att lämna sin tenniskarriär bakom sig.
SPORTBLADET

BÅSTAD. Swedish Open blir troligtvis Andreas Vinciguerras sista turnering på ATP-touren.

29-åringen funderar på att lägga av med proffstennisen.

– Jag ska ta ett beslut efter tävlingen i Båstad. Som det är nu kan jag inte fortsätta, säger den skadeförföljde skåningen.

Andreas Vinciguerra fick sitt stora genombrott i Båstad 1999, då han som 18-åring förvandlade ett wild card till en finalplats.

Elva år senare är publikfavoriten tillbaka på Bjärehalvön, redo att avsluta proffskarriären.

Vinciguerra, som har rasat till 344:e plats på rankingen, saknar brosk i vänster knä och kan inte träna och spela så mycket som han önskar.

”Ta en funderare”

Målet att gå direkt in i US Open har han redan tvingats ge upp.

– Knäet svullnar upp med jämna mellanrum och det blir inte bättre av att jag spelar. Jag har inte kört dubbla pass på länge och det blir inte så långa träningar. Det är tufft. Efter Båstad ska jag ta mig en riktig funderare, säger han.

Så Swedish Open kan bli din sista turnering?

– Vi får se. Jag är lite splittrad när det gäller beslutet, men att hålla på som i?dag är inte inspirerande. Så här kan jag inte fortsätta. Jag kanske spelar serie- och ligaspel, men någon större satsning blir det nog inte.

Inför årets Swedish Open, som inleds i morgon, är det inte nog med att knäet värker. Tidigare under veckan steg ”Vinci” på en vass sten när han var och badade på Klagshamns udde.

– Vissa stenar är vassa som knivar. Det fanns en sjuksköterska på plats, som hjälpte mig att tejpa såret. Vi får se hur det går, men foten känns helt okej, säger Andreas Vinciguerra.

Vinst – då väntar Robin

I öppningsmatchen ställs ”Vinci” mot tysken Daniel Brands, som gick till åttondelsfinal i Wimbledon. Segraren får möta Robin Söderling i andra omgången.

– Brands har spelat bra och aldrig varit så högt rankad som nu. Det blir en tuff uppgift, säger Andreas Vinciguerra.

Malmökillen har inte spelat på den stora scenen sedan Davis Cup-matchen mot Argentina i början av april. Han har dock hållit i?gång med ligatennis i Tyskland och Österrike.

FAKTA

TITTA, HÄR ÄR HELA VINCIS KARRIÄR

1999: Får som 18-åring ett wild card till Swedish Open och går sensationellt till final, där han förlorar mot Juan Antonio Marin.

2000: Går på nytt till final i Båstad, där Magnus Norman blir för svår. Vinner sin första och hittills enda titel, i Köpenhamn. Debuterar i Davis Cup och vinner båda sina singlar mot Indien.

2001: Tar sig på nytt till final i Köpenhamn, men förlorar mot Tim Henman. Når semifinalen i Masters-turneringarna i Rom och Paris och klättrar till 33:e plats på världsrankingen.

2002: Skadehelvetet börjar när ”Vinci” i januari bryter ett ben i ett finger efter att ha spelat fotboll. Han tvingas vila under tre månader och får senare problem med ryggen.

2003: Tar sig till kvartsfinal i Doha och når tredje omgången i Australian Open. Avgör DC-matchen mot Brasilien genom att vinna den femte och avgörande matchen mot Flavio Saretta. Skadar vänster knä och tvingas hålla sig borta från touren från mars till mitten av maj.

2004: Hinner bara spela två turneringar innan han måste operera vänster knä. Missar resten av säsongen.

2005: Ny operation. Gör comeback i Båstad och hinner spela sex tävlingar under året.

2006: Är på väg tillbaka med skadar knäet på nytt och tvingas i november till en ny operation, då en del av menisken tas bort.

2007: Skadeproblemen håller honom borta från världens tennisbanor.

2008: Opereras på nytt i februari. Gör comeback i november, för att representera Fair Play i elitserien.

2009: Blir uttagen i Davis Cup-laget och förlorar två femsetare när Sverige möter Israel. Får wild card till Swedish Open och Stockholm Open, som blir hans första ATP-tävlingar sedan oktober 2006.

2010: Är tillbaka i DC-laget när Sverige förlorar mot Argentina.