Stjärntränaren får nytt jobb

”Jag är ruskigt motiverad”

SPORTBLADET

BÅSTAD. Svenske stjärntränaren Peter Lundgren har fått ett nytt uppdrag:

Hjälp schweizaren Stanislas Wawrinka tillbaka till topp 10.

– Jag är ruskigt motiverad, säger 45-åringen till Sportbladet.

Peter Lundgren – som bland annat har coachat världsettorna Roger Federer, Marat Safin och Marcelo Rios – blev kontaktad av Stanislas Wawrinka för ett par veckor sedan och behövde ingen längre betänketid innan han tackade ja till tränarjobbet.

– När jag frågade vad han behövde hjälp med svarade han att han vill tillbaka till topp 10. Det är sådant man vill höra som tränare. Han är motiverad och då blir det ruskigt kul att jobba, säger Peter Lundgren.

Har rasat

Stanislas Wawrinka var världsnia 2008, men har i dag rasat till 26:e-platsen på rankingen. Den negativa utvecklingen fick 25-åringen att byta coach för första gången under karriären. Sedan åtta års ålder har han tränats av Dimitri Zavalioff.

Kontraktet med Peter Lundgren gäller, till att börja med, året ut.

– Han behöver höra en ny röst och få nya idéer. Jag ska försöka få ”Stan” att bli mer aggressiv i sitt spel, säger Lundgren.

I morgon åker han till Lausanne för att inleda samarbetet med Wawrinka, som har två ATP-titlar och ett OS-guld i dubbel på meritlistan. I teamet ingår också fystränaren Pierre Paganini, som Lundgren samarbetade med under åren med Roger Federer.

– Det här ska bli kul. Det känns som att jag kommer tillbaka till rötterna, säger Peter Lundgren, som var anställd av Schweiz tennisförbund innan han blev Roger Federers personlige tränare.

”Kämpade inte”

Lundgren jobbade tidigare med Grigor Dimitrov. Bulgaren kallades för ”den nye Federer” men har inte levt upp till förväntningarna.

– Han kämpade inte på matcherna och jag var inte så motiverad på slutet. Jag ville se mer hunger. ”Stan” vill tillbaka till topp 10 och det är sådant jag ska syssla med. Jag ska göra allt för att han ska lyckas med det, säger Peter Lundgren.

FAKTA

Titta, Peter Lundgren har tränat många stjärnor

Roger Federer, Schweiz

Marat Safin, Ryssland

Marcelo Rios, Chile

Marcos Baghdatis, Cypern

Grigor Dimitrov, Bulgarien

Stanislas Wawrinka, Schweiz