Larsson till semifinal

Karriärens bästa – hittills

SPORTBLADET

Svensk damtennis är inte längre bara Sofia Arvidsson.

Nu är den även Johanna Larsson.

21-åringen besegrade på fredagen Anastasija Pavljutjenkova i två raka set och är klar för sin första WTA-semifinal.

– Det här betyder jättemycket, säger den svenska förbundskaptenen Maria Strandlund Tomsvik.

Foto: BILDBYRÅN
Johanna Larsson.

Att säga att Johanna Larsson imponerar just nu är knappast någon överdrift.

För ett par veckor sedan vann hon sin första match i en grand slam-tävling, förra veckan spelade hon sin första WTA-kvartsfinal och på fredagen kvalificerade hon sig till sin första semifinal.

– Det är jätteroligt, inspirerande och fantastiskt. Det känns som en saga, säger Larsson.

Larsson imponerade stort då hon tog steget till kvartsfinal. Hon gjorde det genom att besegra den tredjeseedade ryskan Anastasia Pavljutjenkova, rankad 31:a i världen, i två raka set, 6–3, 6–2.

– Jag är lite överraskad över att det gick så pass lätt. Jag gick in med inställningen och tron att det skulle bli tufft och att jag skulle få kämpa hårt för varje poäng, men det gick riktigt bra. Jag hade bra längd och fick bra tryck på henne, säger hon.

Segern betyder naturligtvis massor för den 84-rankade Larsson. Dels får hon många välbehövliga poäng till världsrankingen, dels får hon bättre självförtroende.

– Det är klart att det betyder mycket. Jag har alltid vetat att jag kan nå långt, men nu får jag bevisat att det verkligen är så, säger hon.

Men inte bara för Larsson är framgångarna viktiga. Maria Strandlund Tomsvik, förbundskapten för det svenska federations cup-laget, tror att framgångarna betyder en hel del för den svenska damtennisen.

– Det är ju det här vi vill alla som jobbar med svensk damtennis, att få fram spelare som kan hävda sig på WTA-touren. Det betyder mycket att alla kan se att vi kan lyckas. Och så är det viktigt med en sån som Johanna, som enligt många får sitt genombrott nu, får det när hon nästan är 21 år. Då ser alla att man inte behöver vara världsbäst vid 17 års ålder, säger hon.

I lördagens semifinal får Larsson möta segraren mellan Anastasija Jakimova och Ksenia Pervak.