Robin: ”Jag kan vinna det här”

Söderling ser sig själv som favorit i US Open: Känns bra

Foto: STEFAN HOLM
En segerviss Robin Söderling på plats i New York.
SPORTBLADET

NEW YORK. Björn Borg och Michael Stich pekar ut Robin Söderling som en tänkbar US Open-mästare.

De är inte ensamma om det.

– Jag skulle också nämna mig själv, säger den svenske världsfemman till Sportbladet.

26-åringen lämnar hotellet på Manhattan och hoppar in i en väntande Mercedes som ska föra honom till Flushing Meadows. Om Robin Söderling får sin vilja igenom kommer han att göra om resan många gånger under de två kommande veckorna.

Han har varit i New York i åtta dagar och vill inte åka hem före den 12 september, när finalen i årets sista Grand Slam-turnering är spelad.

I kvällens öppningsmatch väntar en okänd österrikare, 215:e-rankade Andreas Haider-Maurer.

– Jag känner inte till honom, men att möta en kvalspelare är inte alltid det lättaste. De har spelat tre matcher och är inne i det. Det är tuffa matcher hela vägen, så det gäller att vara fokuserad från början. Man kan inte tänka på en kvartsfinal eller hur långt man vill gå redan nu, säger Robin Söderling.

Kan mötas i kvarten

Enligt seedningen kommer det, precis som i fjol, att bli en kvartsfinal mellan västgöten och Roger Federer. Björn Borg och Michael Stich tror att Söderling kan besegra schweizaren och vinna hela turneringen.

De båda Wimbledon-mästarna och en rad andra gamla storspelare har tippat utgången i US Open på den officiella hemsidan för veterantouren, Champions Tour.

Robin Söderling blir smickrad – men knappast förvånad.

– Jag skulle också nämna mig själv - och fem-åtta spelare till. Federer, Nadal och Murray är lite mer favoriter än andra, men det finns ganska många som har chansen att vinna. Jag är en av dem, säger han.

Under sin vistelse i Nordamerika har Söderling spelat turneringarna i Toronto och Cincinnati. Båda slutade med förlust i tredje omgången, mot David Nalbandian respektive ­Andy Roddick.

Inte orolig

Att serven och det övriga spelet inte har fungerat hundraprocentigt är inget som oroar honom.

– Formen är okej. Det har känts bättre och bättre på träningarna, säger Robin Söderling.

FAKTA

Vem vinner US Open?

”Det är svårt att inte välja Rafael Nadal, även om han aldrig har vunnit US Open tidigare. Killen är ett djur. Är han i form kan han definitivt lyckas.”

– John McEnroe

”På herrsidan väljer jag mellan Andy Murray, Tomas Berdych och Robin Söderling. Murray är definitivt en spelare som kan vinna Grand Slam-turneringar. En dag kan han bli nummer ett i världen.”

– Björn Borg

”Det är väldigt öppet. Du har Nadal, Murray, (Novak) Djokovic och Federer, men också Söderling och (Nikolaj) Davydenko. Jag väljer Nadal.”

– Michael Stich

”Jag tror och hoppas att ’Rafa’ Nadal vinner. Det vore otroligt om han skulle lyckas vinna Öppna franska, Wimbledon och US Open under ett år.”

– Henri Leconte