Stefan Holm: Det är dags för en drömfinal

SPORTBLADET

NEW YORK. Roger Federer och Rafael Nadal har mötts 21 gånger, men aldrig i US Open.

Det är dags nu.

Det är dags för ännu en drömfinal mellan två av tennishistoriens verkliga giganter.

Stefan Holm – på plats i New York.

Jag klev ombord på planet till New York, parkerade rumpan i stol 14A och rotade igenom stolsfickan framför mig.

”Entertainment on board”.

För att inte vara sysslolös under den långa flygningen hade jag fyllt handbagaget med en vävstol, Klencke Atlas, en roddmaskin och ett pussel på 50 000 bitar, men underhållningsguiden fick mig på andra tankar.

Jag fastnade för en bild på sidan 17.

Nämen?

Jodå, där var han, Roger Federer.

”Spirit of a champion” heter dokumentären som är en i raden av hyllningar till schweizaren. I filmen intervjuas bland annat Rafael Nadal, som använder ordet perfekt sjuhundratrettiofyra gånger för att beskriva sin främsta rival.

Något säger mig att Federer inte bara kommer att stå för underhållningen på flight SK903 mellan Arlanda och Newark Liberty International Airport. Jag tror att ”Mr Perfect” vinner US Open igen och slår en viss Robin Söderling i kvartsfinalen. Sedan, i finalen, hindrar han Nadal från att göra Grand Slam-samlingen komplett.

Aldrig mötts i finalen

Det är hög tid att Federer och ”Rafa” möts på världens snabbaste hardcourt. De har gjort upp om titlarna i Melbourne (2009), Paris (2006-2008) och Wimbledon (2006-2008), men i US Open har de aldrig drabbat samman.

Turneringen är märklig i det avseendet, att de toppseedade spelarna sällan möts i finalen. Det inte har hänt sedan 1996, då världsettan Pete Sampras slog världstvåan Michael Chang.

Det var då det. Nu är US Open Federers turnering, precis som Wimbledon. Det märks i ett New York där solen skiner så starkt att till och med Frihetsgudinnan svettas och behöver deodorant.

Det är Roger Federer som syns på de gigantiska reklamskyltarna utmed vägen till Flushing Meadows. Det är han som pryder bussarna som åker i skytteltrafik mellan hotellen på Manhattan och Billie Jean King National Tennis Center. Det är han som är först ut när förhandsfavoriterna möter pressen inför årets sista Grand Slam-turnering.

Många av oss så kallade experter dömde ut Federer ­efter kvartsfinalerna i Paris och Wimbledon.

Federer är inte van att få kritik

”Roger Federer kan vinna ytterligare någon Grand Slam-turnering, men jag tolkar kvartsfinalförlusterna i Öppna franska och Wimbledon som att storhetstiden är över”, skrev jag själv i en krönika.

Federer är inte van vid att få kritik och nu tänker han slå tillbaka mot alla som har tvivlat. Han, om någon, är ju den verkliga experten och han visste hur han skulle komma tillbaka.

29-åringen tog spelledigt i sex veckor för att vila sin slitna kropp, inledde ett samarbete med Paul Annacone, Sampras gamle tränare, tog sig till final i Toronto och vann förturneringen i Cincinnati.

I dag är det ingen som ifrågasätter Roger Federer, allra minst han själv.

– Jag är redo, klargör tidernas största tennisspelare.

FAKTA

STEFAN HOLM LISTAR ÅRETS FAVORITER

1) Roger Federer

Federer är storfavorit på den snabba hardcourten. I fjol var han ytterst nära att vinna US Open för sjätte året i följd, men Juan Martin Del Potro lyckades vända ett 1–2-underläge i finalen.

2) Rafael Nadal

Efter segrarna i Öppna franska och Wimbledon ska det mycket till för att stoppa ”Rafa”. US Open är den enda Grand Slam-turnering han aldrig har vunnit.

3) Andy Murray

Skotten vann förturneringen i Toronto och är redo för sin första stora titel. Det var här Murray spelade sin första Grand Slam-final 2008.

4) Andy Roddick

Det största hemmahoppet är i bra form och slog två topp 5-spelare – Robin Söderling och Novak Djokovic – i Cincinnati.

5) Robin Söderling

Juan Martin Del Potro vann US Open i fjol. I år kan det vara dags för en svensk med nästan identisk spelstil.

FAVORITER DAMER

1) Kim Clijsters

Belgiskan är i New York för att försvara sin titel. Bli inte förvånad om hon lyckas.

2) Venus Williams

I lillasyster Serenas frånvaro kan Venus Williams vinna US Open, precis som 2000 och 2001.

3) Caroline Wozniacki

Danskan är i ruskigt bra form och har vunnit de tre av de fyra senaste turneringarna, i Köpenhamn, Montreal och New Haven.

4) Maria Sjarapova

Den förra världsettan är på väg tillbaka på allvar. Finalplatserna i Stanford och Cincinnati är bevis på det.

5) Vera Zvonavera

Wimbledon-finalisten har chansen att gå riktigt långt även i US Open.

ARTIKELN HANDLAR OM