”En av de häftigaste arenor som finns”

Sportbladet på plats på världens största tennisanläggning

Foto: GOOGLE EARTH, AP OCH AFP
Gillar New York US Open avgörs på USTA Billie Jean King National Tennis Center. En mäktig anläggning med 46 tennisbanor.
SPORTBLADET

NEW YORK. Den är 188?178 kvadratmeter stor och rymmer 46 banor.

Följ med Sportbladet till världens största ­tennisanläggning.

Det är här, på USTA Billie Jean King National Tennis Center, US Open avgörs.

Sportbladets Stefan Holm är på plats i New York.

I USA är ordet ”biggest” ständigt återkommande och det gäller inte minst bland de styrande i det amerikanska tennisförbundet, USTA.

Den som inte har förstått det blir varse vid ett besök på USTA Billie Jean King National Tennis Center. Platsen för världsutställningarna 1939 och 1964 har förvandlats till världens största tennisanläggning och här finns, förstås, världens största tennisarena.

Arthur Ashe Stadium, som den heter, rymmer inte­ mindre än 23 771 åskådare. Det kan jämföras med de 13 850 stolar som finns på Globens läktare.

15 banor används

– Det är först när man står nere på banan och tittar upp som man inser hur jäkla stor den är. Det är en av de häftigaste tennisarenor som finns, säger Robin Söderling.

Den näst största arenan, Louis Armstrong Stadium, tar 10 103 åskådare och intilliggande Grandstand 6 106. Ytterligare tre banor, numrerade 4, 7 och 11, har läktare för över 1 400 människor.

Totalt finns 46 banor på det närmare 19 hektar stora området. Under US Open används 15 av dem för matchspel.

– De tre största banorna är bäst. Där känns det som att det är nytt underlag, vilket det inte gör på de andra, säger Robin Söderling.

Svensken, som möter Albert Montanes i dagens åttondelsfinal, behöver inte direkt känna sig ensam när han vistas på det gigantiska tennisområdet i Flushing Meadows i stadsdelen Queens.

1978, då US Open för första gången avgjordes på hardcourtbanorna i USTA Billie Jean King National Tennis Center, kom totalt 275 300 åskådare.

Den siffran har nu ökat till en bra bit över 700 000. Det gör US Open till en tennisfest värd namnet.

ARTIKELN HANDLAR OM