Venus till semifinal

Möter Clijsters i ”moralisk final”

SPORTBLADET

Det är ett möte värdigt en US open-final.

Tyvärr för Venus Williams och Kim Clijsters del kan bara en av dem nå lördagens final.

Foto: AP
Vann – den här gången i rosa...

Det är inget självklart val för publiken på Flushing Meadows på torsdag. Skulle de stödja Venus Williams, den sista hemmaspelaren som är kvar i turneringen och dessutom inte varit final i New York sedan 2002? Eller heja på Kim Clijsters, hon som är regerande mästarinna, gift med en amerikan, och framförallt var förra årets solskenshistoria när hon firade en skrällseger ihop med dottern Jade nere på centrecourten?

Klart är att oavsett vem som vinner semifinalen mellan de båda kommer det att vara en populär segrarinna och given favorit, oavsett vem hon får möta i finalen.

Utan setförlust

För Williams del har US open handlat om att komma tillbaka efter en knäskada som hållit henne borta från spel i Wimbledon. Med lillasyster Serena också skadedrabbad har också all press funnits på henne. Hittills har 30-åringen också motsvarat förväntningarna utan några som helst problem. Seger, 7–5, 6–4, mot Paris-mästarinnan Francesca Schiavone var femte raka segern utan setförlust för Williams.

Lika övertygande hade då Kim Clijsters varit, i alla fall fram till på tisdagskvällen. Australiskan Samantha Stosur höll då på att göra mer än bara pressa belgiskan som dock till slut kom undan med seger – och blotta förskräckelsen – efter setsiffrorna: 6–4, 5–7, 6–3.

– Allting måste bli bättre. Jag måste definitivt serva bättre, sade Clijsters uppriktigt efter matchen.

Svaga servar

För mellan två av damtennisens bästa servare var serven knappast ett vapen, snarare en belastning. I sex raka game lyckades ingen av de båda hålla sin serve. Vid ställningen 3–3 lyckades dock Clijsters få ordning på sin serve och hålla fram till 4–3. I servegamet därefter tappade också australiskan åter igen sin serve, den här gången efter ett dubbelfel på breakbollen.

Det räckte också för att till slut säkra avancemang men sådant spel räcker knappast mot Venus Williams även om hon nu går in semifinalen med seger i förra årets US open mot just Williams.

”Kan göra otroliga saker”

Amerikanskan har under hela sin karriär byggt spelet kring kraft och mycket lite finess, i mötet mot Clijsters kommer hon naturligtvis inte vara sen att dra nytta av om belgiskans serve fungerar lika illa som den gjorde i mötet mot Stosur.

– Hon spelar mera aggressivt. Hon är fokuserad. Det här är troligtvis det bästa jag har sett av Venus på en lång tid. Hon kan göra otroliga saker, säger Clijsters.

– Jag måste se till att kunna returnera mycket bollar men samtidigt vara aggressiv i mitt spel.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM