Han blir Söderlings första motståndare

Tuff lottning för svensken i Australian Open – hamnade på övre halvan

Foto: AP OCH AFP
Starace och Söderling.
SPORTBLADET

Potito Starace.

Det är så han heter, Robin Söderlings första motståndare i Australian Open.

– Formen är bra – och jag hoppas att det håller i sig, säger svenskhoppet till Sportbladet.

Världsfyran från Tibro hamnade på den övre, betydligt svårare halvan när Australian Open lottades i natt. Enbart Robin Söderlings kvart rymmer spelare som Juan Martin Del Potro, Jo-Wilfried Tsonga, Andy Murray, Ernests Gulbis, Jürgen Melzer och Marcos Baghdatis.

För att nå ytterligare en Grand Slam-final måste västgöten, enligt lottningen, dessutom slå en viss Rafael Nadal i semifinalen.

Även öppningsmatchen mot 47:e-rankade Potito Starace kan bli svår. De har mötts två gånger tidigare och italienaren vann deras senaste möte, på gruset i Barcelona 2009.

”Inte stirra sig blind”

– Det är en bra spelare, men man får inte stirra sig blind på lottningen. Mycket är upp till mig. Spelar jag bra och fokuserar på mig själv har jag en bra chans i de första omgångarna, säger Robin Söderling, som vid seger får möta en kvalspelare.

26-åringen bubblar av självförtroende efter segern i Brisbane, men väljer ändå att ligga lågt inför årets första Grand Slam-turnering.

Det förklaras delvis med att han aldrig har nått längre än till andra omgången i Australian Open.

– Här är det extra viktigt att fokusera på en match i taget. Jag har gjort hyfsade matcher, som när jag slog (Rainer) Schüttler, men aldrig fått till det resultatmässigt i Melbourne. Förhoppningsvis beror det på tillfälligheter. Jag har ju visat att jag kan spela bra på alla underlag och inget talar emot att jag inte kan spela bra här, säger Söderling.

Lendl tror på Robin

Legendaren Ivan Lendl, som medverkade vid nattens lottning, tror att den formstarke svensken kan avancera långt i turneringen.

– Söderling, Murray och Djokovic har minskat försprånget till Nadal och Federer. Herrtennisen är inne i ett väldigt intressant skede, men jag skulle bli förvånad om någon utanför topp 5 vinner, säger Lendl.

I damklassen ställs Sverigeettan Sofia Arvidsson, som är 51:a på världsrankingen, mot Li Na. Den niondeseedade kinesiskan imponerade stort i fjolårets upplaga, då hon besegrade Caroline Wozniacki, Venus Williams och i semifinalen tvingade Serena Williams till två tiebreak.

Johanna Larsson har större segerchanser i sin första match mot 85:e-rankade Lourdes Dominguez Lino, Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM