Sjarapova hyllar sin svenske tränare

”Hans erfarenhet kan hjälpa mig”

Foto: AP
Maria Sjarapova.
SPORTBLADET

Maria Sjarapova ska nå den yttersta världseliten igen – med en svensk vägvisare.

Inför Australian Open hyllar hon tränaren Thomas Högstedt.

– Hans erfarenhet kan verkligen hjälpa mig, säger superstjärnan.

Som Sportbladet avslöjade i december har damtennisens största stjärna, som länge har coachats av pappa Jurij Sjarapov och Michael Joyce, förstärkt tränarteamet med Thomas Högstedt.

47-åringen, som kommer från Mariestad men nu bor i Stockholmsområdet, vann en titel som spelare men har gjort sitt ett ännu större namn som coach.

Under 2011 ska han jobba med Sjarapova under 25 veckor.

– Många har räknat bort henne, men jag tycker om speciella fall. Det här ska bli spännande, säger Thomas Högstedt.

Maria Sjarapova slog igen 2004, då hon som 17-åring vann Wimbledon, och tog över förstaplatsen på rankingen året därpå.

Hon – som länge har varit en av världens bäst betalda idrottskvinnor – vann Australian Open 2008 men drabbades samma säsong av stora skadeproblem, som bland annat tvingat henne att lägga om serverörelsen.

Sjarapova har sedan dess inte hittat sitt gamla jag vilket framgick med all tydlighet i fjol, då hon inte gick längre än till fjärde omgången i någon av Grand Slam-turneringarna. I Australian Open föll hon direkt, mot Maria Kirilenko.

Nu, med en svensk vägvisare, vill hon klättra från 16:e-platsen på rankingen och på nytt slåss om de stora titlarna. Sjarapova, som möter Tamarine Tanasugarn i öppningsmatchen, hoppas på Thomas Högstedt-effekten.

– Det känns väldigt positivt att ha tagit in ytterligare en person i teamet. Thomas har gjort ett bra jobb med en mängd spelare och kan definitivt hjälpa mig. Han är professionell och har en stor erfarenhet. Så här långt har allt fungerat bra, säger Maria Sjarapova.

Thomas Högstedt har tidigare jobbat med Jonas Björkman, Magnus Norman, Joachim "Pim-Pim" Johansson, Nicolas Kiefer, Tommy Haas, Caroline Wozniacki, Daniela Hantuchova och Li Na.

ARTIKELN HANDLAR OM