Söderling – mitt i tidernas miljonregn

”Jag kan trygga barnens och barnbarnens framtid”

SPORTBLADET

Det är inte bara ära och rankingpoäng som står på spel i Australian Open.

Singelmästarna lämnar Melbourne 14,6 miljoner kronor rikare.

– Det är en fantastisk bonus, säger Robin Söderling till Sportbladet.

Foto: Foto: AP, THINKSTOCK
rekordbelopp ”Pengarna har aldrig varit en drivkraft”, säger Robin Söderling.

Arrangören, ITF och Tennis Australia, ökade 2010 prispengarna med 4,12 procent och har inför årets upplaga höjt totalsumman med ytterligare 3,8 procent.

Det betyder att spelarna i Australian Open får ta del av tidernas miljonregn. Totalt ska 166 000 000 kronor fördelas mellan spelarna i de olika klasserna.

– Det hade jag ingen aning om. Det är mycket pengar, helt fantastiskt, säger svenskhoppet Robin Söderling.

”Det är ingen drivkraft”

Som sig bör får singelmästarna den största delen av kakan – hela 14,6 miljoner kronor var. Det är 3,3 miljoner mer än vad Rafael Nadal och Kim Clijsters tjänade när de vann US Open i höstas.

– Många av spelarna tänker inte på prispengarna. Jag tror att alla hade spelat även om det bara varit för äran, säger världsfyran från Tibro.

Så pengarna är ingen drivkraft?

– Det var otroligt häftigt när man började tjäna pengar, men man slutar tänka på det. För mig har det aldrig varit en drivkraft. För bara några år sedan spelade jag elitseriematcher i Sverige. Jag vill vinna lika mycket då, när man går med förlust.

61 miljoner hittills

Söderling har spelat in drygt 61 miljoner kronor enbart i prispengar hittills under karriären – och mer kommer det att bli. Ingen går lottlös från Australian Open.

– Jag använder inte pengarna nu men kommer att ha glädje av dem när jag slutar och lever ett normalt familjeliv. Jag kan trygga barnens och barnbarnens framtid och det är värt mer än att leva i lyx just nu, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM