Chanslös – när serven sviker

Holm: Söderling har inte samma repertoar som de andra världsspelarna

SPORTBLADET

Robin Söderling är fyra i världen.

Ändå är han helt beroende av en fungerande serve.

Om västgöten haft en bredare repertoar hade Australian Open inte tagit slut i går.

Foto: Foto: Scanpix
FÖRLUST Robin Söderling med klickande serve är en Ragnar Skanåker med punschpraliner i ammunitionslådan, en Zlatan Ibrahimovic med hopknutna skosnören, en David med frigolit i stenslungan, menar Stefan Holm.

Robin Söderling med klickande serve är en Ragnar Skanåker med punschpraliner i ammunitionslådan, en Zlatan Ibrahimovic med hopknutna skosnören, en David med frigolit i stenslungan.

Den som inte tillåts eller är oförmögen att skjuta skarpt är ofarlig.

Det gäller inte minst inom tennisen och få spelare är lika beroende av sin serve som Söderling. Det är i första hand det som skiljer honom från Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic och Andy Murray.

Spelar som bäst – avslappnad

Funkar inte serven funkar i princip ingenting för västgöten, vilket blev obehagligt uppenbart i åttondelsfinalen mot 46:e-rankade Alexandr Dolgopolov.

Det var snarare servaren än tennisspelaren Robin Söderling som föll med 6-1, 3-6, 1-6, 6-4, 2-6 och tvingades checka ut från Melbourne Park.

När Robin servar bra är han omöjlig att bryta. Kommer bollen tillbaka är det i regel med dålig längd, vilket leder till att västgöten kan gå in i banan och avgöra poängen med sin tunga forehand.

Den trygghet det ger utnyttjar han sedan i motståndarens servegame. Robin kan spela avslappnat, och då är han som bäst.

I dag var det inga vapen

Mot Dolgopolov spelade han så spänt att man kunde tro att han intagit Rod Laver Arena för att spela in en reklamfilm på uppdrag av tyska fiolsträngstillverkaren Pirastro.

Det är så han reagerar när inte serven funkar. Då kommer osäkerheten, tvivlen och missarna.

Inför åttondelsfinalen hade Söderling bara förlorat två servegame under året – mot Radek Stepanek i Brisbane och Jan Hernych i Australian Open.

I går tog Alexandr Dolgopolov tillvara på nio av totalt 17 breakbollar. En ukrainare med betydligt mer hår än meriter lyckades alltså vinna nio game i Söderlings serve.

Det ska bara inte få hända, och Robin Söderling är medveten om det.

– I normala fall är serven och forehanden mina farligaste vapen, men i dag var det inga vapen, sa han på presskonferensen.

Gjorde sex dubbelfel

Det var det visst, för Alexandr Dolgopolov. Det är lätt att bli imponerad av hans fotarbete, tempoväxlingar och backhand, men inget av det var matchavgörande.

22-åringen fick segern till skänks. Robin gjorde sex dubbelfel, satte bara 86 av 138 förstaservar och svarade för inte mindre än 51 oprovocerade misstag.

Mot en topp 10-spelare kommer Dolgopolov aldrig att få så många gratispoäng igen.

Robin Söderling har fällt många offer med sin serve, men i Australian Open fällde han sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM