Söderling lätt vidare

Möter 46-rankad i åttondel

1 av 10 | Foto: AP
SPORTBLADET

Robin Söderling är klar för åttondelsfinal i Australian Open.

Världsfyran från Tibro krossade Jan Hernych i nattens match – 6-3, 6-1, 6-4.

– Det här var bra. Jag är inne i andra veckan och har bara spelat nio set. Det är skönt att känna sig fräsch i kroppen, säger 26-åringen till Sportbladet.

Foto: AFP

Det var uppenbart vem av spelarna som klev in på Hisense Arena med piggast ben. Robin Söderling inledde årets första Grand Slam-turnering med 3-0-segrar mot Potito Starace och Gilles Müller och är allt annat än sliten.

Jan Hernych, däremot, kvalade in till turneringen och tvingades kämpa i fyra timmar och 36 minuter för att besegra Thomas Bellucci i andra omgången.

Frågan var inte hur matchen skulle sluta – utan hur länge den 31-årige tjecken skulle orka stå emot Söderlings tunga grundspel.

– Jag vet själv hur tufft det är att spela många matcher, men eftersom det finns en fara i att förvänta sig att motståndaren ska vara sliten försökte jag förtränga de tankarna, säger Robin Söderling.

”Mitt bästa set”

Det hade han inte behövt göra. Svaret kom, och det redan efter en knapp halvtimme. Så länge hade spelet pågått när västgöten svarade för matchens tredje servegenombrott, vilket gav en 5-3-ledning.

Efter det släppte Robin Söderling aldrig in 241:a-rankade Hernych, som spelade med lindat högerknä, i matchen.

Han servade hem första set och släppte bara nio bollar i det följande, som slutade 6-1.

– Det är helt klart mitt bästa set hittills i turneringen. Då rörde jag mig bättre och tog tillvara på mina chanser, säger Robin Söderling.

I tredje set följdes spelarna åt till 5-4, då den semifinalseedade svensken fixade ett matchavgörande break.

”Servade helt okej”

Robin Söderling har spelat bra hittills under Australian Open, men inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre.

– Jag servade helt okej och min backhand funkar bra. Det finns ändå saker jag måste förbättra i mitt spel. Jag är inte riktigt nöjd med tajmingen och är inte tillräckligt aggressiv med forehanden. Jag måste höja mig, för motståndet blir tuffare och tuffare.

I åttondelsfinalen ställs Söderling mot Alexandr Dolgopolov, som besegrade Jo-Wilfried Tsonga med 3-6, 6-3, 3-6, 6-1, 6-1.

– Jag kommer att vara favorit, men han är en tuff motståndare. Det blir ingen lätt match, säger Robin Söderling.

ARTIKELN HANDLAR OM