Världsnian lägger av

”Det är så svårt”

Foto: Getty Images/All Over Press
Jelena Demetjeva hyllades av sina konkurrenter på WTA-touren när hon tackade för sig.
SPORTBLADET

16 WTA-titlar fick räcka.

Nu lägger Jelena Dementjeva sitt racket på hyllan.

– Det är så känslosamt, säger hon.

2003 vann Jelena Dementjeva sin första WTA-turnering.

Därefter har hon varit en pålitlig spelare i världstoppen, vilket bland annat har lett till ytterligare 15 WTA-titlar, samt ett olympiskt guld 2008.

Två Grand Slam-finaler

Men nu är 29-åringens karriär över. Efter att hon i dag förlorade med 4–6, 2–6 mot italienska Francesca Schiavone i WTA-slutspelet i Doha meddelade hon att det var hennes sista match i karriären.

– Det är så känslosamt. Det är så svårt att säga farväl till er alla. Jag kommer att sakna er så mycket, sade hon till publiken.

Förutom sina 16 WTA-titlar i singel har hon även varit i två Grand Slam-finaler, båda 2004.

Hyllades av spelarna

När hon meddelade sitt beslut hyllades hon av de andra stjärnorna på WTA-touren.

– Hon har varit en av de spelarna som jag växte upp med och spelade mot som junior. Det är fint att se att hon ser fram emot något nytt i sitt liv. Hon har varit en av de mest professionella spelarna, och en av de trevligaste tjejerna på banan, sade Kim Clijsters.

Världståvan Vera Zvonareva hyllade också sin landsmaninna:

– Ryssland är stolt över att ha dig. Det du har gjort för tennisen i Ryssland... du har varit en stor inspirationskälla och förebild för barn som har vuxit upp. Du har gjort så mycket, inte bara för rysk tennis utan även för rysk sport. Hela landet är stolt över dig, sade hon.

ARTIKELN HANDLAR OM