”Hyckleriet irriterar mig”

Christophe Rochus om dopningen inom tennissporten

Foto: AP
FRISPRÅKIG Christophe Rochus tar bladet från munnen.
SPORTBLADET

Är tennissporten lika vit från dopning som den obligatoriska klädseln i Wimbledon?

Inte om man ber belgaren Christophe Rochus om ett svar.

– Jag har sett saker som alla andra. För mig är det otänkbart att spela fem timmar i solen en dag och sedan springa som en kanin dagen efter, säger 31-åringen i en stor intervju med tidningen La Derniere Heure.

Christophe Rochus, som gör sin sista säsong på ATP-touren, konkretiserar snabbt med ett exempel.

– Jag minns en match mot en kille som jag inte vill nämna namnet på. Jag vinner första set enkelt med 6–1. Sedan går han på toaletten och när han kommer tillbaka till banan är han som förvandlad. Han går fram till ledning med 5–3 i andra set och när jag hämtar upp till 5–5 började han blöda näsblod. Det var mycket konstigt, säger han.

Belgaren vill dock inte fördöma, snarare skapa en diskussion.

”Det finns mycket fusk”

– Det finns helt enkelt mycket fusk, men ingen vill prata om det. Jag vill bara att folk slutar låtsas för hyckleriet irriterar mig, fortsätter han.

Skulle du vilja legalisera dopning? frågar reportern.

– Jag ser i alla fall inte nackdelar. Hur som helst så förekommer det.

Om landsmaninnan Justine Henin, som plötsligt tog slutade med tennisen för att sedan göra comback igen, säger han apropå rykten som gått:

– Jag hörde samma rykten som du. Allt jag kan säga är att jag blev förvånad av hennes plötsliga avsked. En stor mästare tillkännager vanligtvis att de ska sluta flera månader i förväg...

ARTIKELN HANDLAR OM