Sverige mot Serbien i DC-kvartsfinal

Enqvists hyllar svenskarna efter segern mot Ryssland

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Robin Söderling vinner en Grand slam-titel.

Joachim "Pim Pim" Johansson rakar i höjden på världsrankingen.

Det svenska DC-laget vinner kvartsfinalen mot Serbien också.

Se där, förbundskapten Thomas Enqvists explosion av positiva tankar efter den svenska Davis cup-segern med 3–2 över Ryssland.

Vinstmarginalen är inte så snäv som det låter. Med kassaskåpssäkra 3–0 efter andra dagen och en vilande Robin Söderling den sista, blev avslutningen mer formalitet än kamp.

Här är ytterligare några tankar från förbundskaptenen efter succéhelgen i Borås.

Om Robin Söderling:

– Han kom in i fredags och presterade som den världsstjärna han är. Hans enorma insats i första matchen satte prägel på hela matchen.

– Att han fick ledigt från sin andra singel, när allt var klart, är inga konstigheter. Han kom hit sliten, men var så angelägen och det är viktigt att framhålla hur mycket han gör för svensk tennis.

– Jag tycker att Robin är minst lika bra som någon annan spelare, som Djokovic, Nadal och Federer, och jag tror att han snart vinner en Grand slam och jag tror också han har chans bli etta i världen.

Nöjd med Pim-Pim

Om Joachim "Pim Pim" Johansson:

– Han hade 1–0 i ryggen efter Robins seger i första singeln och han var otroligt bra i sin första match.

– Jag var aldrig orolig för att "Pim Pim" inte skulle räcka, han tränade bra dagarna före och det fanns egentligen inga orosmoment att han inte skulle orka. Han har ett professionellt upplägg nu och hela hans satsning är gedigen. Han kommer att lyfta på rankingen.

– Han vann sin förstasingel på ett imponerande sätt och gav laget vind i segel inför dubbeln.

Om dubbelparet Simon Aspelin och Robert Lindstedt:

– Dom kompletterar varandra perfekt och speciellt i slutet av sin match kom de upp i den kvalitet som de visat på träning.

– Stundtals var deras spel det bästa jag har sett dem prestera.

Största överraskningen:

– Jag var överlycklig när vi ledde med 3–0 efter två dagar, även om jag före matchen tyckte att vi hade vinstchans i alla fem.

Hur mycket bättre blir laget till kvartsfinalen i juli mot regerande DC-mästarna Serbien:

– Är alla i samma form, och framför allt Robin, så tycker jag att vi med det här laget har en bra vinstchans mot vilken motståndare som helst.

Ryssland vann sista matcherna

Sverige förlorade de avslutande, betydelselösa singelmatcherna i DC-matchen mot Ryssland. Först fick Simon Aspelin se sig slagen i två raka set mot Dmitrij Tursunov. Därefter vann Igor Andrejev i två raka set mot Joachim "Pim Pim" Johansson.

Robin Söderling valde att vila på söndagen med tanke på att matchen redan var avgjord. Slutresultatet blev 3–2 till Sverige.

Göran Sjögren/TT

ARTIKELN HANDLAR OM