Söderling klar för semifinal

SPORTBLADET

Han har redan hunnit med 50 Masters-turneringar i karriären.

Den 51:a kan bli ytterst speciell för Robin Söderling.

På lördag har han chans att för första gången nå en final i en av de nio stora turneringarna.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Robin Söderling.

Finalplatserna i Franska mästerskapen är naturligtvis hans främsta merit hittills. I Paris kan han nu också ta sin största titel i karriären. Seger, 7–5, 6–4, mot Andy Roddick, USA, betyder att Söderling på lördag spelar semifinal mot Michael Llodra, Frankrike, blott hans tredje semifinal någonsin i en turnering på den här nivån.

Efter de fyra grand slam-tävlingarna räknas de nio Masters-turneringarna som de allra största, prestigemässigt och när det gäller poäng och prispengar. Under 2000-talet har bara två svenskar, Thomas Enqvist och Magnus Norman vunnit en sådan tävling och det var tio år sedan det senast skedde.

– Klart jag är nöjd att slå Roddick på det här underlaget. Det är väldigt snabbt och rätt svårt att spela här men jag växte ju upp med att spela på sådant här snabbt underlag och det passar mig helt ok. Roddick är inte lättbreakad och det blir lite lotteri, säger Söderling till TT.

Från början till slut

Det var dock en blygsam beskrivning. Sanningen var att Söderling dominerade matchen från början till slut, hade ett par breakbollar tidigt i första set och den fjärde gav till slut resultat när han gick fram till 6–5-ledning. Han lyckades också undvika ett bakslag genom att själva rädda en breakboll innan det blev setseger.

En klart frustrerad amerikan utan svar på Söderlings spel kom omedelbart i 0–2-underläge i andra set, vilket till slut blev avgörande.

18 egna serve-ess imponerar men framförallt var det hans eget returspel och tålamodet från baslinjen, som gjorde att skillnaden mellan de båda blev markant.

– Första breaket blev riktigt viktigt. Sedan var han kanske lite nere efter det i början av andra set men det kändes som att jag vann de flesta bollarna när det blev spel. Men jag har spelat bra här.

Semi mot Llodra

Kort därefter blev det klart med motståndare i form av Llodra. Den vänsterhänte fransmannen är den spelare som gynnats kanske allra mest av de snabba förutsättningarna. Med sin serve och volley kunde han manövrera bort Nikolaj Davydenko i två raka set och ordnade ett tredje möte mot Söderling. De två tidigare, bland annat finalen i Rotterdam 2008, har slutat med fransk seger.

Skulle Söderling vinna kan det eventuellt bli ännu ett finalmöte mot Roger Federer. Världstvåan möter Jürgen Melzer i sin kvartsfinal.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM