Nadal vände till seger

Världsettan vann mot Roddick

SPORTBLADET

Skrällarna har uteblivit än så länge i Masters-slutspelet.

Det såg Rafael Nadal till när han vände underläge till vinst mot Andy Roddick.

I förra årets slutspel blev det tre raka förluster i gruppspelet för en tröttkörd Rafael Nadal i slutet av säsongen. Nu höll om inte annat inledningen på årets tävling att gå lika illa för världsettan. Till slut blev det ändå vinst, 3–6, 7–6 (7–5), 6–4, för spanjoren efter knappt 2,5 timmars spel.

Då hade han också varit i rejäl knipa och slutspelets första riktiga skräll varit nära, i alla fall i ett och ett halvt set. Det var då Nadal låg under med ett break i andra set efter att förlorat första set klart. Men i stället visade han på nytt prov på sin mentala styrka när spelet inte fungerade som vanligt.

Speluppehållet på drygt en månad på grund av rehabilitering av en skadad axel märktes tydligt, framförallt i hans servande. Nadal satte bara 46 procent av förstaservarna, men mest anmärkningsvärt, hade han en rad enkla missar från baslinjen, framförallt med sitt främsta vapen – forehanden.

När han sedan i tredje set började att hitta tajmingen i sitt servande gav det också trygghet i resten av hans spel och det blev till slut den matchbild alla hade trott på förhand.

Måndagens resultat betyder att Nadal nu möter Novak Djokovic i en match som med största sannolikhet avgör vem som ska sluta etta i gruppen. Roddick får i stället ta sig an Tomas Berdych, tjecken som med största sannolikhet lär få samma facit som Nadal förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM