Söderling utslagen

SPORTBLADET

Det brukar vara Roger Federer som står i vägen. Så även den här gången.

Världstvåans seger, 7–6, 6–3, gjorde att Robin Söderling kunde packa väskan direkt utan att invänta torsdagskvällens resultat.

Tennissäsongen 2010 är nu definitivt över.

– Jag känner mig trött både fysiskt och psykiskt, säger han.

Chansen var ytterst liten, den försvann helt och hållet på grund av resultatet i andra set. Hade Söderling i alla fall lyckats pressa fram ett tiebreak, hade han kunnat bänka sig framför tv:n och hoppas på en skräll av David Ferrer mot Andy Murray. Men när schweizaren först bröt fram till 5–3, därefter höll fram till seger, var det definitivt över. Oavsett seger för Ferrer – eller för Murray – så kan nu inte Söderling knipa andraplatsen i gruppen.

Federer klar etta

Resultatet gör att Ferrer och Murray gör upp om andraplatsen bakom Federer som tack vare tre raka segrar slutar som gruppetta.

Det var dock inte i matchen mot Federer som semifinalplatsen försvann för svensken. Den inledande förlusten mot Andy Murray med klara 6–2, 6–4, gjorde att chanserna att gå vidare till ytterst små, särskilt med tanke på att han gick in i mötet mot Federer med 1–14 i matcher.

Mot Ferrer hade han dessutom 5–2 i andra set och kunde tagit en betydligt klarare set-seger än vad som till slut blev 7–5.

Nära setvinst

Mot Federer hade behövts i alla fall en setvinst för att sätta press på Andy Murray i kampen om andraplatsen. Svensken var också ytterst nära. Vid ställningen 3–4 bröt han tillbaka när schweizaren helt plötsligt började att darra och gjorde en rad misstag. Väl framme i tiebreak kunde Söderling rädda en setboll vid ställningen 4–6 men Federer avgjorde sedan setet med en backhandpassering i rejält pressat läge där Söderling valde att släppa bollen.

Det misstaget blev nu ödesdigert.

– Det är den värsta känslan som finns när du har en sekund att bestämma dig och du sedan ser den gå in. Jag hade tur på den bollen men överlag gjorde jag en bra match, sade Federer.

Missnöjd med spelet

Andra set gick också betydligt mera komfortabelt för schweizaren som pressade Söderling tidigt i setet innan han till slut fick det avgörande breaket fram till 5–3. Federer servade sedan hem matchen, och Söderlings säsong är nu över. En säsong som inte avslutades som han hade hoppats.

– Tyvärr har jag inte spelat så där jättebra nån match här. När jag känner efter så känns det ganska bra, men det har kostat ganska mycket energi de senaste veckorna. jag har spelat mycket matcher, jag har spelat bra i Valencia och Paris. Sen har jag haft lite problem med småsjukdomar och skavanker, det har varit tufft. men ändå tycker jag att jag har gjort vad jag har kunnat här, men tyvärr har jag inte kommit upp i riktigt så hög standard som jag hade velat, sade han på den efterföljande presskonferensen.

Vad händer nu?

– Jag har haft en lång säsong och det känns både fysiskt och psykiskt. Så nu blir det semester först. Sen blir det hård träning i Monte Carlo några veckor innan jag åker till Australien. Där ska jag spela i Brisbane före jag tävlar i Melbourne.

Åker du på semester direkt nu?

– Ja typ, ganska direkt.

Kan ta tillbaka fjärdeplatsen

Andy Murray besegrade under kvällen David Ferrer med 2–0 (6–2, 6–2), vilket innebär att Murray går om Söderling i världsrankingen till fjärde plats.

Trots det har Söderling chansen att gå in i Grand Slam-turneringen Australian Open den 17 januari som fjärdeseedad, något som anses viktigt på så sätt att man tack vare seedningen inte behöver stöta på någon av Federer, Rafael Nadal eller Novak Djokovic förrän tidigast i en semifinal.

Murray ska nämligen inte spela någon till världsrankingen poänggivande turnering innan dess. Det ska Söderling som inleder kommande år i Brisbane där en seger ger 250 poäng, tillräckligt för att besegra Murray som, om han inte går vidare från lördagens semifinal, har 180 poängs försprång.

ARTIKELN HANDLAR OM