Lämnade familjen för att satsa på tennisen

Foto: SCANPIX, SF
SPORTBLADET

Många är beredda att göra sitt yttersta för att lyckas inom idrotten.

Men få har varit beredda att offra så mycket som Stanislas Wawrinka.

Han skilde sig från hustru och dotter, allt för att satsa på sin tenniskarriär ihop med svenske tränaren Peter Lundgren.

Starten på den nya tennissäsongen har varit bästa möjliga. I årets första tävling i indiska Chennai kom karriärens tredje titel och den första sedan april, 2010. Två raka segrar gör att Wawrinka på fredagen ställs mot världstolvan Gael Monfils i tredje rundan av Australian open.

Det är kort sagt som svenske tränaren Peter Lundgren, säger:

– Det är "wow", en jättekul start på säsongen.

Personlig historia

Bakom framgången döljer sig dock en personlig historia som inte berättats utanför Schweiz. I början av året meddelade Wawrinka via ett kortfattat pressmeddelande att han begärt skilsmässa från sin hustru, förra modellen Ilham Vuilloud och mamma till dottern Alexia – ett år i februari i år.

Wawrinka "förklarade" beslutet att han har fem år kvar inom tennisen och vill få ut max, med andra ord, då fanns ingen plats för familjeliv.

Hemma i Schweiz har historien fått stor uppmärksamhet och förra hustrun Ilham Vuilloud, har bland annat sagt:

– Sedan Stan fått en ny coach har han förändrats helt. Det är bara tennis, tennis. När Stan återvände från Davis cup sa han att han hade nya prioriteringar och flyttade till ett hotell. Jag tror det funnits en annan lösning – bara han pratat med mig.

Tränaren är Peter Lundgren, ansedd som en av världens bästa och bland annat den som förde fram Roger Federer, är nu i en ytterst speciell situation.

– Schweiziska tidningar har varit på mig och jag har sagt till alla jag respekterar både Stan och hans hustru. Jag vill inte blanda mig i det där, säger Lundgren till TT.

”Slår så jäkla hårt”

Och hur paradoxalt det än kan verka spelar Wawrinka kanske sin bästa tennis just nu. Som jättetalang har han alltid stått i en självklar skugga av kompisen Federer men under Lundgrens ledning tagit stora steg tillbaka till topp 10.

– Jag ville att han skulle bli aggressiv på banan, visa att han vill vinna och det har han verkligen gjort. Han slår så jäkla hårt både med forehand och backhand och det är nästan det bästa egenskaperna man kan ha hos en spelare när de har båda slagen, säger Lundgren.

Hans kraft mot Gael Monfils defensiv gör att matchen är en av de mest intressanta i tredje omgången. Seger där skulle troligtvis betyda ett möte Andy Roddick och senare, eventuellt en kvartsfinal mot Roger Federer.

En vinst även där skulle vara anmärkningsvärd av flera skäl.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM