Äntligen, Arvidsson

Visar storform inför franska öppna: Det betyder mycket för självförtroendet...

Foto: AFP
FIN MERIT Sofia Arvidssons vinst mot Jelena Jankovic var efterlängtad. Det var nämligen den första segern mot en topp tio-spelare på över tre år.
SPORTBLADET

Hon skickade ut den regerande mästaren i Madrid.

I går spelade hon ut världstian Jelena Jankovic ur Bryssel.

Med bara dagar kvar till Franska öppna visar Sofia Arvidsson storform.

– Det känns jättebra att ha det här i ryggen, säger hon.

Foto: AFP
Jelena Jankovic fick se sig besegrad.

Att Sofia Arvidsson skulle slå Jelena Jankovic var en superskräll – hon har inte besegrat någon topp tio-spelare sedan januari 2008.

– Jag har mött henne ett par gånger och det har varit jämnt, så jag har varit med flera gånger. Kanske när det har blivit avgörande lägen har jag fegat i stället för att våga, i dag sa jag bara till mig själv att nu kör jag och vågar.

”Betyder mycket”

Hon vågade. Arvidsson förlorade första set med 3–6 men vann de andra två med 6–3 och kvalificerade sig därmed för kvartsfinal av WTA-turneringen i Bryssel.

– Det betyder mycket för självförtroendet, jag har varit nära flera gånger mot bra spelare och haft setbollar, gamebollar, men inte fått till det. Det känns bra att få slå dem, man ser spelare i dag som (Petra) Kvitova till exempel som jag slog i slutet på förra året, hon går och vinner stora tävlingar nu. Det känns ändå som att ”kan dom så kan jag”, det gäller bara att tro på det.

”Är så tufft”

27-åringen har de senaste åren haft det lite knackigt och hon har gått från att som bäst vara rankad 29:a till att nu vara 76:a. Men något problem med självförtroendet säger hon sig inte ha.

– Nej det tycker jag inte. Jag har känt att jag har spelat bra, jag spelade bra i Madrid till exempel. Det är så tufft på WTA-touren så det är inte så mycket som skiljer, men det sitter mycket i huvudet, det gör det.

Skrällde förra veckan

Ytterligare ett tecken på Arvidssons form är att hon i förra veckan skrällde mot Aravane Rezai, som var regerande mästare, i Madrid.

På söndag börjar franska öppna och Arvidsson kommer dit i strålande form.

– Det känns jättekul, absolut. Det är svårt att veta vad man får för lottning, det kan bli vad som helst, men det känns ju jättebra att ha det här i ryggen, säger Arvidsson som dock går in med en blygsam målsättning:

– Det är en klassiker, men man får ta en match i taget. Det är så pass många bra spelare, men naturligtvis är det i de turneringarna man vill spela bra i, det är självklart en dröm.

FAKTA

SOFIA ARVIDSSONS PLATS PÅ VÄRLDSRANKNINGEN EFTER AVSLUTAD SÄSONG:

2000: 854.

2001: 487.

2002: 167.

2003: 113.

2004: 176.

2005: 67.

2006: 63.

2007: 102.

2008: 64.

2009: 124.

2010: 52.

Hon var som bäst rankad 29:a i maj 2006. Totalt har Sofia Arvidsson spelat in drygt 1,1 miljoner dollar under sin karriär (vilket motsvarar ungefär 6,9 miljoner kronor).

ARTIKELN HANDLAR OM