Djokovic svit slutar här

Djokovic tror att han kan gå på vatten – men här vinner Nadal

SPORTBLADET

PARIS. Sviten.

Inför Öppna franska har alla pratat om sviten.

Nej, det handlar inte om Rafael Nadals boende i Paris.

Novak Djokovic är namnet på allas läppar – men jag tror inte att han får trycka sina mot Coupe des Mousquetaires.

Foto: AP
Tror på världsettan Sportbladets expert ser världsettan Rafael Nadal som favorit på Roland Garros – och inte Novak Djokovic som varit i superform i år.

Robin Söderling fick en drömstart på säsongen och vann turneringarna i Brisbane, Rotterdam och Marseille. I mitten av mars hade västgöten bara förlorat en av tjugo matcher, mot Alexandr Dolgopolov i åttondelsfinalen i Australian Open.

Nu, två och en halv månad senare, framstår den där makalösa insatsen som löjlig.

Novak Djokovic har gett oss nya perspektiv. Serben spelar sitt livs tennis och har inte förlorat en enda match i år, trots att han har mött Rafael Nadal och Roger Federer vid totalt sju tillfällen. Segertåget har rullat fram genom Melbourne (Australian Open), Dubai, Indian Wells, Miami, Belgrad, Madrid och Rom, och ingen vet var det ska sluta.

Djokovic har nu vunnit 38 matcher i följd på ATP-touren och slog dessutom Ruben Bemelmans, Lleyton Hewitt och Andrej Golubev i Hopman Cup, så segersviten sträcker sig egentligen till 41 matcher.

McEnroe är imponerad

Björn Borg fick aldrig en bättre säsongsstart än 1980, då han vann 31 matcher i följd. Ivan Lendl stannade på 29 1986.

Det Novak Djokovic har uppnått är inte stort.

Det är störst.

Det tycker till och med John McEnroe, som 1984 radade upp 42 segrar, vilket är alla tiders rekord.

– Med tanke på konkurrensen skulle jag säga att hans svit är mer imponerande än min. Då avgjordes Australian Open i slutet av året. För mig blev Öppna franska årets första Grand Slam-turnering och där bröts sviten, säger McEnroe, som föll i finalen mot Lendl.

Djokovics framgångar beror inte enbart på att han i grunden är en sällsynt begåvad tennisspelare. Den största förklaringen är att 23-åringen har slutat äta bröd, pasta och pizza. Det bör alla glutenallergiker undvika, men det dröjde länge innan Djokovic upptäckte att han är glutenintolerant och kom till rätta med sina hälsoproblem.

Nu har han anställt en näringsfysiolog som reser med honom på touren. Kostomläggningen har fått världstvåan att gå ned i vikt, och det har i sin tur gjort honom snabbare. Novak Djokovic rör sig bättre än någonsin och har dessutom förbättrat sin serve och sin redan mästerliga backhand.

Efter alla segrar har han ett självförtroende som gör att han kan gå på vatten, men jag tror inte att han går hela vägen på gruset på Roland Garros. Även om han, eller någon annan spelare, vunnit 159 matcher i följd hade jag tippat Rafael Nadal som slutsegrare.

Mesta sig likt i Paris

Djokovic slog visserligen ”Rafa” i finalerna på gruset i Rom och Madrid, men nu handlar det om femsetare och då är ingen, vare sig fysiskt eller mentalt, starkare än spanjoren.

Jag skulle bli förvånad om det inte blir han som kysser pokalen, Coupe des Mousquetaires, den 5 juni.

Förutom att alla förväntar sig en final mellan Djokovic och Nadal är det mesta sig likt i Paris. Eiffeltornet stirrar ut över Seine, var tredje taxiresa slutar med en krock och en 26-åring från Tibro ser ut att hitta formen lagom till årets andra Grand Slam-turnering.

I går satt jag vid bana två och såg Robin Söderling, som han heter, genomföra ett timslångt träningspass. Han avslutade det med en forehandsving, tappade greppet om racketen och såg spaden flyga över läktaren.

Jag hoppas att det var en symbolhandling, att han har högtflygande planer även i år. Det känns så, även om Novak Djokovic är namnet på allas läppar.

FAKTA

HOLM RANKAR

Fem herrfavoriter

1) Rafael Nadal, Spanien

”Rafa” föll mot Djokovic i finalerna i Rom och Madrid, men Roland Garros är hans borg. Spanjoren är titelförsvarare och har bara förlorat en match i Öppna franska sedan debuten 2005. Nu handlar det dessutom om femsetare, och då kan Nadal dra nytta av sin extrema fysik.

2) Novak Djokovic, Serbien

Serben är i sitt livs form och har inte förlorat en enda match i år, men förr eller senare spricker sviten. Bli inte förvånad om det sker i Öppna franska, där han som längst har gått till semifinal. ”Noles” kvart – med spelare som Juan Martin Del Porto, Thomaz Bellucci och Richard Gasquet – är extremt tuff.

3) Andy Murray, Storbritannien

Skotten har aldrig tagit sig längre än till kvartsfinal i Öppna franska men visade nyligen att han kan spela fantastisk grustennis. Det var i Rom, där han var ytterst nära att slå Djokovic. De nya bollarna ger dessutom ett snabbare spel, vilket gynnar både Murray och Federer.

4) Roger Federer, Schweiz

Alla räknar med att Nadal och Djokovic möts i årets final. Federer – som ”bara” vunnit en titel i år och ”bara” är trea på världsrankingen – gillar läget. För första gången sedan Eiffeltornet byggdes kan han gå in i Öppna franska helt utan press.

5) Robin Söderling, Sverige

Räkna inte ut svenskhoppet på förhand, trots att han går mot Nadal i en eventuell kvartsfinal. Positiva minnesbilder – som dem från två raka finalresor – är inte jobbiga att bära. Söderling utstrålar en otrolig trygghet på Roland Garros och har fått en nytändning med Fredrik Rosengren vid sin sida.

Fem damfavoriter

1) Caroline Wozniacki, Danmark

Ska den danska världsettan vinna sin första Grand Slam-titel i Paris? Bli inte överraskad om svaret blir ja. Bollplanket från Odense vann grusturneringarna i Charleston och Bryssel och kom till Paris med maximerat självförtroende.

2) Kim Clijsters, Belgien

Världens bästa tennismamma har varit axel- och handledsskadad och drog sig därför ur turneringarna i Madrid och Rom. Nu, lagom till Öppna franska, har hon hunnit slicka sina sår. Även matchotränad är Clijsters, som gick till final 2001 och 2003, en segerkandidat.

3) Francesca Schiavone, Italien

Det vore ett misstag att räkna bort den regerande mästarinnan. 30-åringen har visserligen varit ojämn under säsongen, men i Grand Slam-sammanhang är det viktigt med rutin. Det är ingen bristvara för Schiavone, som spelar Öppna franska för elfte året i rad.

4) Maria Sjarapova, Ryssland

Den ryska superstjärnan är på väg tillbaka till den absoluta världstoppen, med svenske coachen Thomas Högstedt som vägvisare. Sjarapova chockade både sig själv och omgivningen genom att vinna grustävlingen i Rom, där hon besegrade både Wozniacki och Samantha Stosur.

5) Victoria Azarenka, Vitryssland

Förr eller senare kommer 21-åringen från Minsk att lyckas fullt ut i en Grand Slam-turnering. Hon är fyra i världen och har vunnit sju WTA-titlar, men i de stora sammanhangen har hon aldrig passerat kvartsfinalen. Det är en av tennisens stora gåtor.

ARTIKELN HANDLAR OM