Svensk tränare ska lyfta Sjarapova

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Hon är stjärnan som försvann och saknades av en hel tennisvärld.

Bakom henne nu står en blygsam västgöte, redo att ta henne till toppen igen.

– Det finns en helt annan bild av Maria Sjarapova än den folk tror, säger tränaren Thomas Högstedt.

Lunchtid och spelarrestaurangen är fullpackad. Där sitter Nikolaj Davydenko, en bit bort i loungedelen väntar Sofia Arvidsson på att få kliva ut på banan. Det är en naturlig samlingspunkt för spelare under Franska mästerskapen.

Nästan alla spelare i alla fall.

Thomas Högstedt, förklarar:

– Maria är på annat håll. Kommer hon in här så blir det alldeles tyst. Sedan är det andra spelare som kommer fram och vill ha autografer.

Det är inget skryt, mer ett konstaterande för som Högstedt i nästa andetag, säger:

– Förutom Roger Federer och Rafael Nadal är hon ju största stjärnan.

Största namnet

Han själv är före detta tennisspelare, uppvuxen i Mariestad och som bäst 38:a i världen. I stället lyckades han fullt ut som tränare. Jonas Björkman, Tommy Haas och kinesiskan Ni La, är några namn han tränat. Maria Sjarapova det absolut största alla kategorier.

– Det här kändes lite annorlunda. Det är helt team kring henne och när du kommer till en tävling är det 15 tv-bolag. Alla jag träffar undrar hur hon är att jobba med.

TT: Och hur är hon att jobba med?

– Hon är otroligt proffsig men också mån om sitt team. Det är inte alls vanligt i den här världen där spelare i första hand tänker på sig. Så är inte Maria.

Det fick också en av Thomas döttrar märka av när hon skulle gå på skolbal. Då var det Maria Sjarapova som ordnade balklänningen.

På tennisbanan har det dock inte varit lika enkelt för ryskan på senare år.

Borträknad

Om Högstedt hade hoppat på jobbet 2005 hade situationen varit helt annorlunda. Då var Sjarapova världsetta och hade året innan vunnit Wimbledon. När de sågs i Los Angeles inför säsongen 2011 var det i stället en spelare som fallit på rankingen, haft problem med axeln och hos många var borträknad.

– Maria har haft problem i tre år, säger han ärligt.

– Vi har försökt att hitta tillbaka till ett vinnande spel, steg för steg. När hon drar upp tempot så är det inte många som hinner med och när hon spelar bra slår hon allihopa.

Ett stort steg togs i Rom nyligen då hon vann en sällsynt grustitel, det gör att världsåttan nu räknas in bland favoriterna när hon går in i tävlingen på tisdag.

– Hon har större chans i Wimbledon och US Open, men visst är hon en av favoriterna här.

TT: Hur hård kan du vara mot henne?

– Jag är bestämd och hon var öppen för de förändringar jag ville genomföra. Man ska inte vara för mycket kompis. Är man rädd att säga vad man tycker, då får man inte respekt heller.

TT: Men det finns ingen fallskärm för tennistränare?

– Nej, men det har jag levt med hela tiden.

FAKTA

Maria Sjarapova

Född: 19 april 1987.

Familj: Förlovad med NBA-spelaren Sasha Vujacic.

Bor: Bradenton, Florida.

Längd: 188 cm.

Vikt: 59 kilo.

Ranking: Åtta.

Antal titlar: 23 varav tre grand slam-titlar, Wimbledon (2004), US Open (2006) samt Australian open (2008).

Inspelade prispengar: drygt 14 miljoner dollar, cirka 84 miljoner kronor, och ännu mer intjänat på olika reklamkontrakt.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM