Johanna Larssons jätteskräll i Paris

Slog förra världsettan inför storpublik

1 av 12 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

PARIS. Hörde du knallen?

Det var Johanna Larsson som skickade hem den förra världsettan Ana Ivanovic från Öppna franska.

Den 22-åriga svenskan vann med 7-6, 0-6, 6-2.

– På ett sätt är det min största seger, säger hon efter knallen.

Foto: REUTERS
Segerjubel Johanna Larsson jublar efter skrällsegern.

Johanna Larsson är inte van vid att spela på de stora arenorna, men det märktes inte när hon klev ut på Court Suzanne Lenglen, som slukar drygt 10 000 åskådare.

Den tämligen orutinerade svenskan såg ut att ha lämnat nerverna i omklädningsrummet och uppträdde som om hon befann sig i sitt eget vardagsrum.

– Jag försökte tänka bort att hon heter Ivanovic i efternamn, att det är en stor bana och mycket folk. Jag försökte bara njuta av tillfället och ha lite show.

Vann turneringen 2008

Ana Ivanovic styrde spelet, men Johanna visade sitt fighterhjärta och hann upp de flesta av serbiskans tunga grundslag.

Det hjälpte inte att 2008 års mästarinna i första set skaffade två setbollar vid ställningen 5-4 och ytterligare två vid 6-5.

Johanna vägrade att ge sig och vågade spela ut på de avgörande poängen. Hon räddade samtliga fyra setbollar och fick till ett tiebreak, som hon vann med klara 7-3.

”Tänkte positivt”

I andra set var den i Helsingborg boende Boden-tjejen plötsligt chanslös i sina egna servegame. Ivanovic vann med 6-0, men Johanna tvivlade aldrig på sig själv.

– Hon höjde sig en klass och blev mer aggressiv, samtidigt som jag inte tog tillvara på gamebollarna. Jag fortsatte ändå att tänka positivt, hur trevligt det var att spela inför så mycket folk på en stor arena.

Som tur är lyckades Johanna ta sig samman i skiljeset, som hon vann med klara 6-2.Efter en timme och 49 minuters spel sträckte hon armarna mot himlen, som den lyckligaste svenskan i världen.

– Den här segern rankar jag absolut högt. Jag slog Li Na i Miami men det här var första gången jag vann mot väldigt bra spelare på en så stor arena, säger hon.

Laddar - för tretimmarsmatch

Johanna Larsson har all anledning att vara nöjd med sin insats. När hon mötte Ivanovic i Luxemburg förra året vann hon bara tre game, 3-6, 0-6.

– Det här var verkligen en revansch. Då mådde jag inte bra och ville bara gå av banan, säger Johanna.

I andra omgången ställs Sverigeettan mot Ekaterina Makarova. Ryskan är rankad 33:a i världen och slog Romina Oprandi, Italien, i sin öppningsmatch.

– Jag minns inte att vi möttes som juniorer, men hon var alltid med i lag-EM och då fick vi knappt ett game. Hon är en jättebra spelare men jag ska ladda om och fokusera som om jag ska möta en topp 10-spelare. Jag ska vara förberedd på en tretimmarsmatch, säger Johanna Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM