Stefan Holm: Söderling har sitt livs chans i Paris 2011

SPORTBLADET

PARIS. Ska Robin Söderling vinna en Grand Slam-titel under karriären känns det som att han har sitt livs chans här och nu.

Vem ska hindra honom från att gå till en ny final i Öppna franska?

En spanjor med stukat självförtroende eller en skotte med stukad högerfot?

Tillåt mig att tvivla.

När jag satte mig på planet till Paris var jag övertygad om att Novak Djokovic och Rafael Nadal skulle spela final i Öppna franska.

En dryg vecka och 112 matcher senare har jag börjat tvivla.

Jag skulle inte bli förvånad om den blivande mästaren heter Robin Söderling.

Nej, jag har inte suttit på någon utomhusservering i Trocadéro och druckit sådana mängder vin att Eiffeltornet börjat luta när jag skriver det här.

Jag har varit på Court Suzanne Lenglen och sett Leonardo Mayer spela tennis. Det är berusande på sitt sätt. För att vara 217:e man på världsrankingen har argentinaren en bra varierad serve och en sällsynt vacker enhandsbackhand, som han kan slå med både kraft och finess.

Det var en klen tröst mot Robin Söderling. Sveriges egen ”Boom-Boom” skickade i väg projektiler som inte ens Usain Bolt hade hunnit upp. Lyckas han behålla den bollträffen och kan sätta i gång spelet med sin förstaserve kan han gå hur långt som helst i årets turnering.

Nya bollarna – som gjorda för Söderling

De nya Babolat-bollarna skulle kunna vara tillverkade efter Söderlings spelstil och kroppsstorlek. Bollbytet har gjort spelet snabbare men studsen är oförändrat hög så att svensken kan fortsätta att svinga sin racket över midjehöjd.

Visst, Söderling är inte favorit till slutsegern så länge Djokovic är kvar i turneringen, men förr eller senare kommer verkligheten ikapp serben. Jag tror att han kommer att vinna ytterligare två matcher och tangera John McEnroes rekordlånga segersvit från 1984, men i semifinalen kan det mycket väl ta stopp.

Där väntar troligtvis en inte helt orutinerad kille vid namn Roger Federer. Schweizaren kan, för första gången sedan 1942 eller något sådant, spela en Grand Slam-tävling helt utan press och njuter av läget.

Robin Söderling befinner sig i en liknande situation, trots att han tog sig till final både 2009 och 2010. Nu har han tagit sig till åttondelsfinalen utan att behöva visa upp hela sitt register – och det är betydligt bredare än för bara ett år sedan.

Jag vet inte om det är Fredrik Rosengrens förtjänst men det är underbart att se västgöten tänka tennis och inte bara lita på sitt tunga grundspel. Han söker vinklar och drar ibland ned på tempot för att tvinga motståndaren att sätta fart på bollen.

Ser inte vem som ska stoppa Robin från final

Tittar jag på lottningen ser jag inte vem som ska hindra honom från att ta sig till final för tredje året i rad.

En spanjor med stukat självförtroende eller en skotte med stukad högerfot?

Idiotförklara mig gärna, men om Söderling och Nadal skulle mötas i dag skulle jag hålla svensken som favorit. Världsettan har inte kommit över förlusterna mot Djokovic och spelar helt utan självförtroende. När ”Rafa” tror på sig själv är han ett monster som möter bollen en bra bit innanför baslinjen. Nu irrar han omkring tre-fyra meter bakom densamma, och där kommer han varken hitta form eller självförtroende.

För Söderling väntar en åttondelsfinal mot Gilles Simon och närmare 15 000 högljudda patrioter på Court Philippe Chatrier. Leonardo DiCaprio-kopian från Nice ser inte ut som en tennisspelare och har ben tunna som out of bounds-pinnar, men han ska ändå tas på allvar. Simon är en av tourens skickligaste kontringsspelare, men Söderling är bättre än så.

Jag tror inte att svensken kommer att nå positionen som världsetta, men jag är ganska övertygad om att han har vunnit en Grand Slam-turnering den dag han väljer att sluta med tennisen.

Öppna franska 2011?

Ska Robin Söderling vinna en Grand Slam-titel under karriären känns det som att han har sitt livs chans här och nu.

ARTIKELN HANDLAR OM