Årets största möte

Holm: 15.00 i dag – så mycket mer än en vanlig tennismatch

1 av 2
SPORTBLADET

Novak Djokovic puttade ner Rafael Nadal från tennistronen.

Två dygn senare kan spanjoren få sin hämnd.

I Wimbledon-finalen.

Det är dags för så mycket mer än en tennismatch. Det är dags för årets största prestigemöte.

Djokovic hade en semifinalplats att försvara i Wimbledon, men den till synes oslagbare serben nöjde sig inte med det. Han besegrade Jo-Wilfried Tsonga, säkrade en plats i finalen och kan lägga ytterligare 480 ATP-poäng till sin samling.

Det betyder att han under det senaste året har samlat ihop 12 485 poäng, 415 mer än Rafael Nadal.

Världsetta.

När den nya rankningen offentliggörs i morgon är han världsetta, oavsett utgången i finalen.

”Nole” slog in matchbollen mot Tsonga, smakade på ordet och kysste gräset på centrecourten.

Det var vackra, starka bilder, framkallade av en spelare som verkligen förtjänar förstaplatsen på rankingen.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open två gånger och spelat ytterligare två Grand Slam-finaler i Flushing Meadows, men där och då upplevde han sitt livs största ögonblick som tennisspelare.

Alla vill vinna Wimbledon

Att spela sig till en finalplats i Wimbledon och samtidigt bli världens bäste spelare när konkurrensen är hårdare än någonsin är så stort att vi inte kan förstå det.

Australian Open och US Open i all ära, men Wimbledon är något speciellt även för Djokovic. Han delade barndomsdrömmar med legendarer som Björn Borg och Roger Federer.

För alla européer är The Championships så mycket mer än en tennisturnering. Första upplagan, då Spencer Gore slog William Marshall i finalen, avgjordes redan 1877. Sedan dess har mästarna kommit och gått i sina vita kläder. William Renshaw, bröderna Doherty, Fred Perry, Rod Laver, Björn Borg, John McEnroe, Boris Becker, Pete Sampras, Roger Federer ... Vem vill inte ingå i det sällskapet?

– Mitt första tennisminne är när jag som fyraåring tittade på Wimbledon. Att spela final här är något jag har drömt om sedan jag började spela tennis. Jag har alltid försökt föreställa mig hur jag går ut på banan under den avslutande söndagen, säger Novak Djokovic.

Hade hellre mött Federer

För Rafael Nadal har drömmen blivit en vana. Fem raka finaler är ett hyfsat Wimbledon-facit för en kille som påstods vara en utpräglad grusspecialist.

Sedan 2006 har han bara förlorat två matcher på de klassiska gräsrektanglarna, och båda gångerna har Roger Federer stått för motståndet.

Tennishistorien har aldrig rymt en större rivalitet än den mellan ”Rafa” och rekordmannen från Schweiz. De har gjort upp om inte mindre än åtta Grand Slam-titlar.

Rafael Nadal har en enorm respekt för Federer, men jag är övertygad om att han hellre hade mött honom än Djokovic i årets final.

Den 24-årige serben, om någon, vet hur man slår Nadal. Spanjoren leder den inbördes statistiken med 16–11, men Djokovic har vunnit sju av de nio senaste mötena. Bara i år har ”Nole” blåst honom på fyra titlar, varav två på grus.

Jag blir inte förvånad om Djokovic slår Nadal även i Wimbledon, men inför finalen håller jag ändå spanjoren som favorit. 2011 kan bli en repris av 1999, då Andre Agassi ersatte Pete Sampras som världsetta och sedan förlorade Wimbledon-finalen mot samme spelare.

Nadal är starkast på touren och spelar med en otrolig säkerhet. I semifinalen mot Andy Murray svarade han för enbart sju oprovocerade misstag, att jämföra med 39 för den skotske världsfyran.

Nu väntar dessutom en titelmatch i bäst av fem set. Det är en annan sak, en annan sport.

Nadal vet det när han går ut på centrecourten för att möta spelaren som just har tagit över förstaplatsen.

Spanjoren säger att han inte bryr sig om världsrankningen, men det är en ren lögn.

Alla spelare vill vara bäst, i världen och i Wimbledon.

Rafael Nadal vill ha revansch.

Det är dags för så mycket mer än en tennismatch.

ARTIKELN HANDLAR OM