”Den lyckligaste dagen i mitt liv”

Tronskifte när Djokovic tog första Wimbledontiteln

SPORTBLADET

Novak Djokovic tog över förstaplatsen på världsrankningen och visade direkt att han förtjänar den.

Rafael Nadal var chanslös i Wimbledon-finalen.

– Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv, säger superserben, som vann med 6–4, 6–1, 1–6, 6–3.

Roger Federer var den ende spelaren som hade besegrat Rafael Nadal i Wimbledon sedan 2006, men i går mötte den spanske titelförsvararen en ny överman.

Novak Djokovic, 24.

Den nye tenniskungen förvandlade finalen till ett två timmar och 28 minuter långt tronskifte.

Serben vann de långa slagduellerna, rörde sig bättre än Nadal, slog fler avgörande bollar och gjorde färre misstag än sin vanligtvis bollsnåle motståndare.

Ja, Djokovic var bättre på allt och vann sin första Wimbledon-final med 6–4, 6–1, 1–6, 6–3.

– Jag kan inte med ord beskriva vad jag känner just nu. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Den här känslan kommer jag aldrig att glömma, säger Novak Djokovic.

”Nole” spelade drömtennis i de två första seten. Att Nadal vann det tredje beror inte på att spanjoren spelade upp sig utan att Djokovic tillfälligt sänkte sin omänskliga nivå.

– I början av tredje set slappnade jag av lite för mycket. Då var jag inte fokuserad och en spelare som Nadal tar tillvara på alla chanser. Jag får skylla mig själv som släppte in honom

i matchen, säger Novak Djokovic.

Åt upp det ”goda” gräset

Efter segern bjöd den nyblivne Wimbledon-mästaren på tennishistoriens märkligaste segergest. Djokovic föll på knä, tog några grässtrån från den mest klassiska av alla klassiska tennisbanor och stoppade dem i munnen.

– Jag kände mig som ett djur, men jag ville veta hur det smakade – och det smakade gott. Det var spontant, inget jag planerade att göra, säger han och ler.

Novak Djokovic har upplevt ett magiskt 2011 och har nu vunnit 48 av årets 49 matcher.

Serben hann inte lämna Wimbledon förrän han längtade tillbaka till postnummerområde SW19. När han nästa år återvänder är det för att vinna både The Championships och OS-guld.

– Nu vet jag att jag kan spela bra på gräs. Även om jag har uppnått två livsmål inom loppet av tre dagar tänker jag inte stanna här. Jag vill vinna Wimbledon igen. Jag vill vinna flera Grand Slam-titlar. Jag vill vara en champion. Det är det här jag är född till, säger Novak Djokovic.