”All press är på Johanna”

Sofia Arvidsson och Johanna Larsson gör upp om finalplats i Båstad

Foto: BILDBYRÅN
Svenskmöte Johanna Larsson ställs mot Sofia Arvidsson i Båstad.
SPORTBLADET

BÅSTAD. Vänner, klubbkompisar – och rivaler.

I dag gör succésvenskorna upp om en finalplats i Båstad.

– Jag vill vara den som styr, motståndaren får rätta sig in i ledet, säger Johanna Larsson, 22,

– Hon är favorit och har pressen på sig, säger Sofia Arvidsson, 27.

Frågan är om det någonsin har varit så dramatiskt på centercourten i Båstad med svenskor i huvudrollen som i går eftermiddag. Johanna Larsson fick en tuff start mot Lourdes Domínguez Lino, Spanien, och förlorade första set med 6-4.

– Det var jobbigt att få tillbaka så många bollar. Även de jag redan hade räknat hem kom tillbaka. Men jag ville så gärna spela bra och vinna här, säger Larsson som vände och vann med 2-1 i set.

– En av de bästa matcherna i min karriär. Publiken var otrolig, fortsätter 22-åringen.

”Helt jävla underbart”

Sofia Arvidsson hade en betydligt tuffare resa mot María José Martínez Sánchez. Hon förlorade första set med 6-4 och fick ljumskproblem i början av andra. Halmstadtjejen var uträknad flera gånger om och spanjorskan var framgångsrik med otaliga stoppbollar. Men Arvidsson vägrade att ge sig och vann både andra och tredje set i tiebreak efter tre timmar och tio minuter.

– Helt jävla underbart. En av de roligaste matcher jag någonsin spelat. Jag har inte visat mig från min bästa sida tidigare här i Båstad, så det här var en revansch för allt, säger 27-åringen.

Arvidsson och Larsson är klubbkamrater i Helsingborg och vänner även privat. Klockan 12:00 i dag ställs de mot varandra i semifinal.

– Klart att det blir speciellt. Båda vill givetvis vinna så vi får lägga vänskapen åt sidan, men efteråt tror jag att det är fine igen. Jag hatar att förlora, säger Arvidsson.

”All press på Johanna”

Vem är favorit?

– Johanna. All press ska vara på henne, haha. Nä, men hon har spelat väldigt bra och hennes spel passar bra på det här underlaget.

Vad har ni sagt till varandra inför ert möte?

– Vi satt i players lounge förut och snackade skit bara. Inte så mycket om matchen, förutom ”vi ses i morgon”.

Inga psykningar?

– Nej, sådant håller vi inte på med, säger Sofia Arvidsson.

Den andra semifinalen spelas mellan Polona Hercog, Slovenien, och Barbora Zahlavova Strycova, Tjeckien.

FAKTA

Så har de sporrat varandra till framgångar:

– Man kan absolut säga att jag har fått en nytändning sedan Johanna slog igenom på den här nivån. Och jag tycker att det har gett resultat. Det känns kul att vi är två som delar på ansvaret för svensk damtennis och jag hoppas att vi blir fler framöver. Svensk damtennis behöver det.

Världsrankingen inför Båstad:

Johanna Larsson, 65, Sofia Arvidsson, 73.

När hade vi två svenskor i en WTA-semifinal senast?

– WTA har bara statistik från 1983 och framåt. Ingen vet med säkerhet om det har hänt förut. Och om det har hänt på 70-talet så är det en definitionsfråga om det var WTA eller inte, säger tennisexperten Johan Porsborn.

Fler som sporrat varandra till framgångar

Ana Ivanovic, 23, och Jelena Jankovic, 26.

De största serbiska stjärnorna på damsidan om man räknar bort Serbienfödda Monica Seles, som tävlade för USA. Båda har toppat världsrankingen.

Justine Henin, 29, och Kim Clijsters, 28.

Har följt varandra genom karriären och mötts i flera Grand Slam-finaler. Båda har varit världsettor.

Venus Williams, 31, och Serena Williams, 29.

Systrarna har mötts i hela åtta Grand Slam-finaler. Serena har 13 Grand Slam-titlar jämfört med Venus sju. Båda har varit världsettor.

Andrea Petkovic, 23, och Julia Görges, 21

Två unga tyskor som drar nytta av varandra. Petkovic är rankad elva, Görges ligger på 16:e plats. Båda har stor potential.