Han slår ett slag – för sjuka barn

Söderling om sitt nya engagemang: Det var skitkul

1 av 3
Emma Perjos, 7, var en av dem som fick träffa tennisidolen.
SPORTBLADET

BÅSTAD. Robin Söderling, 27, laddar för Båstad – med en heldag med sjuka barn.

Emma Perjos, 7, var en av dem som spelade tennis med världsstjärnan.

– Ett underbart initiativ, säger mamma Ulrika.

Robin Söderling har nyligen startat en stiftelse till förmån för utsatta och sjuka barn.

I går var det dags för det första arrangemanget.

Sex barn med olika sjukdomar från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg fick tillbringa en dag med Söderling. Syskon och föräldrar var också på plats och förutom tennis stod rundvandring, gemensam lunch och tavelmålning på programmet. Barnen fick varsin tennisväska med tillhörande racket.

”Får glömma sin sjukdom”

– En väldigt trevlig och välarrangerad dag för barn med långvariga sjukdomar. Att de får glömma bort sin sjukdom för ett litet tag betyder otroligt mycket, säger Ulrika Perjos som var där med Emma, 7, och Philip, 9.

Emma har barnreumatism, går på cellgifter och opererade bort halva tunntarmen för sex månader sedan.

– Man vet inte varför man får barnreumatism och man vet inte hur man blir frisk, men de flesta blir det. I dag är hon väldigt pigg och tycker att det är jättekul att vara här. Tennis är en bra sport för henne och vi hoppas att hon kan börja spela i höst, säger Ulrika Perjos.

Emma är lite blyg men det lyser i ögonen när hon sätter press på Robin Söderling med en forehand. Storebror Philip är mer pratglad.

– Jag lyckades passera Robin någon gång. Det var toppen, säger han.

Trött men glad

Den svenske världsfemman var trött men glad efter en heldag med barnen.

– Först tänkte jag att det här kommer att bli jobbigt eftersom det var flera timmar att fylla, men det var skitkul och tiden gick snabbt. De har så himla trist vardag och det känns som att de uppskattar det lilla, säger Söderling som går in i ATP-turneringen i Båstad i morgon kväll.

FAKTA

/ Fler välgörare inom tennisen

Roger Federer, 29:

Har en rad välgörenhetsprojekt igång, bland annat utbildningsverksamhet i Afrika och stöd till idrottstalanger i Schweiz. Noterbart är att han har valt att inte stötta tennisungdomar.

Rafael Nadal, 25:

Driver en skola för utsatta pojkar och flickor i Indien.

Säljer armband vars avkastning går till välgörenhet.

Serena, Williams, 29:

Har byggt en skola i Senegal och försöker få fler unga att starta företag. Hon är också delaktig i ett projekt med hudvårdande produkter, där en del av intäkterna går till välgörenhet.