Söderlings show - största på 30 år

”Helt klart ganska ovanligt”

SPORTBLADET

BÅSTAD. 6-1, 6-0 - den största semifinalsegern i Båstad under modern tid.

Robin Söderling är i sitt livs form inför dagens final i Båstad.

- Jag har så dåligt minne, men det är helt klart ganska ovanligt att jag vinner så här stort, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

Det snackades om pang-pang-tennis. Det pratades om en stenhård match mellan världsfemman Robin Söderling och världsåttan Tomas Berdych.

I stället blev det en utklassning som Båstadspubliken inte varit i närheten av att få se under åtminstone de senaste 30 åren. Söderling fullständigt slog sönder Berdych, 6-1, 6-0.

– Starten är alltid viktig, det är min styrka. Nu inledde jag med att bryta hans serve direkt och jag har vunnit ganska lätt några gånger när jag inte låtit honom styra spelet, säger Söderling.

Slipper ”hatmotståndaren”

Superformen i Båstad sätter stopp för den formsvacka som han haft under våren.

– Det har varit lite tungt. Året började bra, men efter Davis Cup-matchen i februari-mars så har det varit tungt med både skador och dåligt spel. Jag har aldrig känt att det riktigt lossnat. Men jag har jobbat på, och det här är belöningen.

Efter 71 minuter var förnedringen över, och Söderling kunde börja förbereda sig på dagens final mot David Ferrer - som i sin tur slog ut Söderlings hatmotståndare Nicolas Almagro.

– Det passar mig bra. Jag vet vad jag har att vänta mig. Han bjuder verkligen inte på någonting, jag får alltid tillbaka allting över nätet.

”Ferrer är en schyst kille”

Han vill dock inte gå så långt som att säga att Ferrer passar honom bättre än Almagro, som slog Söderling i finalen i fjol.

– Nej, jag vet inte om man kan säga att det passar mig bättre att möta sexan i världen. Men det är helt upp till mig, jag måste spela bra för att slå honom.

Hans styrkor?

– Han har alltid varit fantastiskt bra på att spela defensivt. Nu på slutet har han utvecklat sin offensiva tennis också.

Är du nöjd med att slippa möta Almagro, eller hade du velat få revansch för finalförlusten i fjol?

– Ferrer är en schyst kille, jag trivs med honom. Men på banan spelar det ingen roll, då vill jag alltid vinna.

FAKTA

30 år sedan någon vann med så stora siffror i semi

6-1, 6-0 - de siffrorna har Båstads semifinaler inte sett under de senaste 30 åren. Närmast har spanjoren Tommy Robredo varit, som i semifinalen 2009 åkte ut med 0-6, 2-6 mot Juan Monaco. Robredo har förnedrats fler gånger. 2-6, 2-6 mot Younus El Aynaoul 2002 och 1-6, 3-6 mot Nicolas Almagro i fjol.

Värsta finalförlusten drabbade i stället Stefan Edberg 1985. Mats Wilander vann med Söderlingsiffror, 6-0, 6-1.

Därför är Söderling så överlägsen:

Kvickheten. Han reagerar snabbare och får därmed mer tid att förbereda sina slag.

Returerna. Berdych servade stenhårt, men Söderlings returer höll ännu högre klass. Så har det varit hela veckan.

Mentala styrkan. Fem gånger hade Berdych breakboll i Söderlings serve. Fem gånger vände svensken enkelt.

Matchstarten. Söderling visade direkt vem som ville ha kommandot. Han bröt Berdychs serve direkt och släppte sen aldrig greppet.

Längden i slagen. Bollarna satt hela tiden precis innanför antingen baslinjen eller sidlinjen. Söderling missade ytterst få slag.