Spökjägaren ska bryta Murryas mardrömssvit

3 Grand Slam-finaler, 0 set- vinster – nu ska Lendl bryta Andy Murrays mardrömssvit

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Ivan Lendl.
SPORTBLADET

Hur skrämmer man bort ett finalspöke?

Ta en titt på det här ansiktet.

Det tillhör Ivan Lendl.

Han, om någon, kan göra Andy Murray till en mästare i de stora sammanhangen.

Förra säsongen hamnade alla spelare i skuggan av Novak Djokovic, men Andy Murray hade ändå anledning att vara nöjd när han summerade Grand Slam-året 2011.

Det var han inte, trots att han tog sig till final i Australian Open och gick till semi-final i Öppna franska, Wimbledon och US Open.

Murray spelar tennis för att vinna de största av alla stora titlar, och det har han inte lyckats med. Han har en blivande världsettas fysik och talang, men när det drar ihop sig till final har Murray en märklig förmåga att drabbas av, som Percy Rosberg hade uttryckt det, mansmens.

Han tappar humöret, koncentrationen, underläppen, viljan... Murrays spel och psyke rämnar likt dominobrickor som staplats på högkant och väl där, i psykiatrins utmarker, finns ingen återvändo.

Mamma Judy måste ha skämts som en skotsk terrier under titelmatcherna. Världsfyran har ingen fruktad serve och i finalerna har den varit direkt usel. Som bäst – och det är inte alls bra – har han satt 55 procent av förstaservarna.

Det är huvudförklaringen till att Andy Murray inte har vunnit ett enda set och bara lyckats tvinga fram ett tiebreak på tre Grand Slam-finaler.

Det är märkligt med tanke på att han har plusstatistik mot Roger Federer, som förnedrade honom i US Open-finalen 2008, och har vunnit fyra av tio möten med Djokovic, som krossade honom i Australian Open-finalerna 2010 och 2011.

Andy Murray kan besegra vem som helst – men inte på en centrecourt när hela världen tittar på.

Ska tränga in i hans hjärna

Han är medveten om problemet och kan inte anklagas för att inte ha sökt lösningar. De senaste åren har 24-åringen i princip haft lika många teammedlemmar som Robin Söderling har twitteranhängare.

Han har tränats av Leon Smith, Brad Gilbert, Darren Cahill, Dani Vallverdu, Alex Corretja, Sven Gröneveld och Miles Maclagan, men det är först nu han har hittat rätt.

Ivan Lendl kan lära Murray så mycket mer än att rycka bort ögonfransar. Jag tror att den amerikaniserade tjecken gör skotten till en Grand Slam-mästare, och det redan i Australian Open.

Murray behöver ingen välutbildad tränare som bokar träningstider, matar bollar och kommer med tekniktips. Han är i det närmaste fullärd som tennisspelare och vet hur det fungerar på ATP-touren.

Murray behöver en före detta spelare som har varit i hans situation och kan tränga sig in i hans hjärna.

Det är precis vad han har funnit.

Lendl är en av tidernas största tennisspelare. 51-åringen toppade världsrankingen i 270 veckor och vann åtta Grand Slam-titlar – men det började inte speciellt bra.

Han var dåtidens Andy Murray. Lendl förlorade sina fyra första Grand Slam-finaler och trivdes inte med det.

Det fick honom att anställa Tony Roche och bli tennisens största perfektionist. I en tid när andra spelare förlade sina träningsläger till Studio 54 började Lendl äta sunt och träna regelbundet på gym. Rent slagtekniskt var han egentligen inte bäst på något, men ingen var mer disciplinerad och ville vinna mer än Lendl.

Hade identisk tävlingsbana hemma

Han gjorde allt för att lyckas och när han summerade karriären hade han spelat åtta raka US Open-finaler, 1982-1989. Det är

imponerande, men egentligen inte överraskande.

Jag insåg det när jag träffade ”den förskräcklige” 2005. Lendl berättade att underlaget på hans privata bana intill hans dåvarande hem i Greenwich utanför New York var identiskt med tävlingsbanorna.

– Jag ville ha en exakt kopia och lyckades varje år, sa han.

Hur var det möjligt?

– Så fort de var klara med Flushing Meadows kom samma arbetare från samma företag hem till mig. För att ytans struktur ska bli perfekt är det lättare om du låter någon som gjorde samma sak i går utföra arbetet.

Ivan Lendl är en av de mest fascinerande idrottsmän jag har mött. Han spelade inte tennis för att vinna konkurrenternas vänskap och åskådarnas hjärtan. Han var spelaren som alla älskade att hata.

Det blev aldrig tydligare än efter US Open-titeln 1986, då han prydde Sports Illustrateds omslag. Rubriken: ”The champion that nobody cares about”.

Andy Murray har också fått mycket oförtjänt kritik, inte minst i brittiska tidningar.

Frågan är vad rubrikerna handlar om efter Australian Open.

Om Ivan Lendl, som hjälpte skotten att skrämma bort finalspöket?

Jag svarar bu, inte bä.

FAKTA

LENDL VS MURRAY

LENDLS TRE FÖRSTA GRAND SLAM-FINALER:

Öppna franska 1981

1–6, 6–4, 2–6, 3–6, 1–6 mot Björn Borg.

US Open 1982

3–6, 2–6, 6–4, 4–6 mot Jimmy Connors.

Australian Open 1983

1–6, 4–6, 4–6 mot Mats Wilander.

MURRAYS TRE FÖRSTA GRAND SLAM-FINALER:

US Open 2008

2–6, 5–7, 2–6 mot Roger Federer.

Australian Open 2010

3–6, 4–6, 6–7 mot Roger Federer.

Australian Open 2011

4–6, 2–6, 3–6 mot Novak Djokovic.

SPORTBLADET LISTAR FAVORITERNA I ÅRETS AUSTRALIAN OPEN

HERRAR:

1) Andy Murray

Skotten, som har anställt Ivan Lendl som tränare, inledde säsongen med att vinna turneringen i Brisbane. Bli inte förvånad om han följer upp den segern med karriärens första Grand Slam-titel. 2012 kan bli Murrays stora år.

2) Roger Federer

Tidernas störste tennisspelare har haft ryggproblem, men det finns absolut ingen anledning att räkna bort honom. Om två veckor kan schweizaren ha en ny Grand Slam-pokal i sin redan rekordstora samling.

3) Novak Djokovic

Superserben får svårt att upprepa sitt magiska 2011, då han vann Australian Open, Wimbledon, US Open och sju titlar till. ”Nole” spelar under en omänsklig press och kan i princip bara förlora i år. Tror det tar stopp i semin, mot Murray.

4) Rafael Nadal

”Rafa” har börjat spela med en tyngre racket för att få bättre fart i serven. Det kan ge resultat på hardcourtbanorna, men också leda till att axelproblemen förvärras. Jag tror ändå att Nadal går till semi, därhan förlorar mot Federer.

5) Juan Martin Del Potro

Argentinaren är elva på världsrankingen, men i mina ögon den största utmanaren till topp 4. Att ”Delpo” har ett spel som räcker till i de stora sammanhangen visade han redan 2009, då han vann US Open.

DAMER:

1) Serena Williams

Den 13:e-rankade amerikanskan är alltid favorit i alla turneringar, även med en stukad vänsterfot. Skadan var inte allvarligare än att hon kunde fullfölja mötet med Bojana Jovanovski i Brisbane.

2) Victoria Azarenka

22-åringen gjorde Grand Slam-debut redan 2006 och är alldeles för bra för att aldrig ha vunnit en stor titel. Det kan vara dags nu. Vitryskan vann turneringen i Sydney och kom till Melbourne med ett ruggigt självförtroende.

3) Petra Kvitova

Den vänsterhänta tjeckiskan vann Wimbledon i fjol och lär ha vunnit fler Grand Slam-titlar den dag hon summerar karriären. Kvitova är bara 21 år, och snart ikapp Wozniacki på världsrankingen.

4) Maria Sjarapova

Den ryska superstjärnan, som tränas av svensken Thomas Högstedt, är tillbaka i världstoppen för att stanna. Om foten håller kan Sjarapova, precis som 2008, gå hela vägen i Australian Open.

5) Caroline Wozniacki

Bollväggen från Odense har aldrig vunnit en Grand Slam-turnering och något säger mig att det dröjer. Ja, titta på lottningen. För att ta sig till semifinal måste danskan troligtvis besegra både Kim Clijsters och Li Na.